Hlavní obsah

Stáže jsou cestou, jak zůstat „v obraze“

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika patří celosvětově k zemím s nejdelší rodičovskou dovolenou. Z pohledu pracovního trhu je ale až čtyřletý výpadek ze zaměstnání poměrně závažným problémem a mnozí lidé tak po návratu z rodičovské dovolené jen obtížně hledají novou práci.

Foto: Profimedia.cz

Stáž je ideální způsob, jak se po delší pauze znovu vrátit na trh práce.

Článek

Zkušenosti z projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, ukazují, že jedním z řešení této situace může být odborná stáž.

Nepoužívané dovednosti zastarají

Michaela z Ostravy nastoupila na svou první mateřskou dovolenou, když jí bylo 33 let. Vysokoškolsky vzdělaná žena s praxí na vedoucích pozicích větších firem se po celou dobu rodičovské snažila zůstat v obraze a rozšiřovat své znalosti cizích jazyků i dovednosti ovládání počítače. Přesto se ale na trh práce vracela s obavami – bývalý zaměstnavatel zanikl a v kraji je bez práce každý desátý.

„Musela jsem začít znovu, úplně jinak. Se zastaralou praxí jsem byla na úrovni absolventa a vzděláním, věkem, délkou praxe i možností případného dalšího mateřství naopak předraženou a ne moc perspektivní pracovní silou,“ popisuje svou výchozí pozici Michaela.

Stáž pomohla zorientovat se

Nakonec jí pomohl projekt „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, díky němuž se pod vedením zkušeného mentora zorientovala v pracovním prostředí, seznámila se s moderními trendy v oboru a zároveň dostala příležitost ukázat své schopnosti.

Usnadní návrat na trh práce

„V rámci našeho projektu proběhlo více než šest tisíc stáží a na mnoho z nich nastoupili právě lidé na nebo těsně po rodičovské dovolené. Jejich zkušenosti ukazují, že stáž je ideální způsob, jak se po delší pauze znovu vrátit na trh práce. Navíc mnoho lidí, kteří stáž absolvovali (40 %), získalo zaměstnání nebo nabídku další spolupráce hned od poskytovatele stáže,“ uvádí Kateřina Šímová, vedoucí oddělení stáží z Fondu dalšího vzdělávání.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Její slova potvrzuje i další účastníce projektu. „Teprve projekt Stáže ve firmách mi umožnil i při rodičovské dovolené získat praktické znalosti v oboru, který mám vystudovaný, ale na který by mě do klasického zaměstnání nepřijali, protože nemám potřebné zkušenosti,“ říká stážistka Jitka Mýtná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám