Hlavní obsah

Soudci se učí komunikovat s počítačem prostřednictvím hlasu

Novinky, kil

Na sedm set soudců a dalších pracovníků soudního aparátu se školí, jak pomocí počítačového programu převádět mluvenou řeč do psané podoby. Projekt, na jehož financování se podílí Evropská unie, si klade za cíl zefektivnit činnost soudů a státních zastupitelství prostřednictvím moderních technologií.

Foto: archiv Newton Technologies

Během školení se účastníci učí pracovat s programem a správně používat pravidla diktování.

Článek

Jedním z důvodů zdlouhavého jednání soudů je nutnost převést dění v soudní síni do přesného zápisu, který by věrně odrážel průběh soudního přelíčení. Pohled na předsedu senátu diktujícího závěry z výpovědi svědků, doprovázený klapotem psacího stroje zapisovatelky, se však už brzy může stát minulostí.

Počítač převádí mluvenou řeč do textové podoby

Na základě smlouvy mezi ministerstvem spravedlnosti a společností Newton Technologies probíhá od března letošního roku projekt proškolování soudců a dalších administrativních pracovníků soudů, kteří se učí, jak pracovat s programem Newton Dictate.

Tento počítačový software umožňuje ovládat počítač hlasem. Stačí diktovat a počítač převádí mluvenou řeč do psané podoby, což je dvakrát rychlejší způsob než klasické používání klávesnice. Nová metoda má samozřejmě i svá úskalí, proto je nutné naučit se pravidlům diktování.

Soudci mají o novou metodu zájem

V současnosti pracuje s přepisovacím softwarem Newton Dictate více než 700 soudců, státních zástupců a zapisovatelek. Školení na využívání tohoto diktovacího programu odstartovala společnost Newton Technologies letos na jaře a pro velký zájem ze strany zaměstnanců soudů potrvá až do poloviny října tohoto roku, tedy až do závěrečné konference, kterou pořádá ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s dodavatelem softwaru.

Během školení se účastníci seznamují s principy rozpoznávání řeči, učí se pracovat s programem a správně používat pravidla diktování. Zároveň se dozvídají, jak nejlépe využít přepis řeči do textu v různých pracovních situacích, a usnadnit tak práci sobě nebo případně své zapisovatelce.

„Již během pilotního projektu se prokázalo, že významná část soudců má o tuto moderní metodu práce zájem a že její zavedení skutečně přispívá k rychlejšímu zpracování dokumentů. Díky dostatečnému počtu licencí, které naše společnost na soudy dodává, má každý zájemce z řad soudců, státních zástupců a administrativních pracovníků možnost program Newton Dictate 3 využívat,“ říká Petr Herian, generální ředitel společnosti Newton Technologies.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám