Hlavní obsah

Slováci v exekuci odcházejí za prací do České republiky

Právo, kil

Personalisté zaznamenali, že se v Česku objevuje stále více žadatelů o práci ze Slovenska, kteří ve své zemi čelí exekuci. Když najdou zaměstnání v České republice, plat ovšem nevyužívají ke splácení svých dluhů a jakmile je exekutoři dostihnou, ukončí pracovní poměr a hledají práci v jiné zemi.

Foto: Profimedia.cz

Exekutor se musí dozvědět, že dlužník pracuje v jiné zemi a pobírá tam mzdu.

Článek

„Slovenský exekutor může například v případě minimální mzdy, která na Slovensku činí v přepočtu asi 8500 korun, srazit od 1800 Kč do 3600 Kč (63 až 126 eur). Výsledkem je, že lidé odmítají pracovat a upřednostňují sociální dávky anebo se snaží před exekucemi utéct do zahraničí,“ říká předseda představenstva a generální ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Group Luboš Sirota. Nejčastěji volí díky jazykové příbuznosti Českou republiku.

Dostihnout dlužníka je komplikované

Legislativa přitom na takovou situaci pamatuje. Již od roku 2004 lze využít takzvaný evropský exekuční titul, na základě kterého lze v cílovém státě vykonat rozhodnutí bez zahájení nového soudního řízení v jiném státě. „V praxi nicméně platí, že exekutor musí být důsledný a musí se dozvědět, že dlužník pracuje v jiné zemi a pobírá tam mzdu. To je často komplikované,“ říká Erik Švarcbach, area manager McROY Czech.

Personalisté po exekucích nepátrají

Teoreticky se tak dlužník může dlouhou dobu pohybovat po Evropské unii, pobírat mzdu a vyhýbat se splácení ve formě srážek ze mzdy. „Pro zaměstnavatele v České republice z toho vyplývá jasné nebezpečí. Jakmile exekutor využije evropského titulu, práce v Česku přestane být pro dlužníka zajímavá a okamžitě ukončí pracovní poměr. Osobně však pochybuji, že si personalisté zjišťují, zda je proti zaměstnanci vedeno exekuční řízení v jiném státě,“ dodává Švarcbach.

Koncem roku 2013 evidovalo Ministerstvo spravedlnosti Slovenské republiky celkem 2 829 941 nevyřízených exekucí. Podle zkušeností společnosti McROY Slovakia se exekuce týkají především lidí s nižší kvalifikací, pracujících v dělnických profesích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám