Hlavní obsah

Slaný chce přebytkový rozpočet. Odnesou to úředníci, ne investice

Právo, ťas
Slaný

Přebytku v rozpočtu města hodlá v příštím roce dosáhnout vedení města Slaný na Kladensku. Největší úspory má přinést propuštění 16 zaměstnanců radnice. Rozvoj města a plánované investice podle starosty Ivo Rubíka (ODS) nejsou ohroženy.

Foto: Archív, Právo

Masarykovo náměstí ve Slaném s městskou radnicí.

Článek

Radní podle informace ČTK předloží pro rok 2011 zastupitelstvu ke schválení  přebytkový rozpočet s předpokládanými příjmy 301 miliónů a výdaji 298 miliónů korun. Starosta Rubík dnes novinářům řekl, že ve všech kapitolách rozpočtu nastalo minimálně tříprocentní škrtání. Město se podle Rubíka v letech 2011 a 2012 zaměří především na projekty, na které získalo nejrůznější dotace. "V příjmové i výdajové stránce je zahrnuto téměř 80 miliónů korun na investiční akce, které jsou většinou dotovány nejrůznějšími evropskými fondy," uvedl Rubík.

Slaný podle něj také bude spolufinancovat některé projekty prostřednictvím stomiliónového úvěru. Největší investicí v příštím roce podle Rubíka bude stavba čistírny odpadních vod. Ohrožena prý není ani revitalizace historického jádra města, stavba kanalizace nebo rekonstrukce atletického stadionu.

Státní příspěvek na výkon správy se snížil  skoro o 18 procent

Město naopak v příštím roce musí kvůli snížení státního příspěvku na výkon správy o 17,6 procenta šetřit především na mandatorních výdajích. Podle Rubíka tento příspěvek slouží na vyplácení mezd zaměstnanců a město kvůli tomu bude propouštět. Radnici opustí 16 zaměstnanců z celkového počtu 112. Pracovníci nejrůznějších odborů ve funkci podle starosty skončí do konce letošního roku.

"Reakce každého města je jiná. Buď lze propouštět, snížit platy všech zaměstnanců, nebo obě možnosti kombinovat. V Kladně snižují platy, v Mělníku propouštějí. My jsme se také vydali touto cestou, protože nám nic jiného nezbývá," uvedl Rubík.

Pro rok 2011 bude podle starosty zachován Fond obnovy domů, který umožňuje vyplácet nevratné příspěvky soukromým vlastníkům domů na území města. Bude v něm pro tyto potřeby částka 2,5 miliónu korun. Největší naději na úspěch budou mít případné žádosti vlastníků nemovitostí z Pražské a Lázeňské ulice.

Reklama

Výběr článků

Načítám