Hlavní obsah

Šikanované děti jsou na tom psychicky stejně jako oběti havárií a živelních katastrof

Šikana má velmi vážné negativní důsledky na psychiku dětí. Podle norských psychiatrů totiž šikanovaní žáci vykazují stejné změny na mozku, poruchy chování a emocionální problémy, jaké mají lidé s posttraumatickou stresovou poruchou, kterou prodělají po těžké havárii či živelní pohromě.

Foto: Profimedia.cz

Na základních a středních školách šikanu zažívá třetina žáků a studentů.

Článek

Z průzkumu norských sociologů zároveň vyplývá, že na základních a středních školách šikanu zažívá třetina žáků a studentů.

Šikana je horší než neštěstí

„Naše studie dokazuje, že čtyřicet až šedesát procent dospělých obětí šikany prožívá ve vysoké míře tři znaky posttraumatické stresové poruchy. Traumatické zážitky nebo šikana vedená proti nám druhými může bolet více než nehoda či neštěstí. To je také důvod, proč je u tak vysokého počtu žáků a studentů tolik symptomů,“ tvrdí psycholog Thormod Idsoe z Univerzity ve Stavangeru.

Z obětí se stávají pachatelé

Postižené děti a mládež se nedokážou soustředit, chovají se ve škole i společnosti nepatřičně, nefungují normálně v každodenním životě a často propadají vážným depresím. „Většinou bohužel trpí v tichosti,“ dodává Idsoe s tím, že mnozí šikanovaní jako obranný mechanismus volí to, že sami druhé šikanují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám