Hlavní obsah

Šikana je mezi žáky vnímána jako skvělá vlastnost

Šikana – fyzické napadání a slovní agresivita – je vnímána mezi žáky jako skvělé chování. Třídní hvězdy totiž častěji šikanují než outsideři, zároveň ale platí to, že pokud se žák začne šikaně věnovat, časem se takovou třídní hvězdou či oblíbencem sám stane.

Foto: Profimedia.cz

Ti, kdo jsou považováni za skvělé, častěji šikanují.

Článek

Nelichotivé výsledky přinesli psychologové z Kalifornie po dvou letech výzkumu na druhém stupni základních škol. Sledovali žáky v průběhu studia od začátku sedmé po konec deváté třídy. Všímali si několika faktorů, především toho, kdo je na začátku, v průběhu a na konci třídní hvězdou. A jak jsou jednotliví spolužáci hodnoceni druhými v oblasti oblíbenosti, fyzické agresivity a slovních útoků včetně šíření pomluv.

Třídní hvězdy se uchylují k šikaně

Žáci, kteří byli nejčastěji označováni za skvělé (třídní hvězdy) na počátku výzkumu, byli později označeni za velmi agresivní ke konci výzkumu. Ti, kteří byli označeni za nejagresivnější na začátku výzkumu, stali se později mnohem častěji oblíbenci (třídními hvězdami).

„Ti, kdo jsou považováni za skvělé, častěji šikanují, a ti, kteří častěji šikanují, jsou považováni za skvělé. Fyzická agresivita a pomlouvání fungovaly u chlapců i dívek stejně. Impulsem k této studii bylo, zda agresivita podporuje sociální status, nebo zda ti, kdo jsou vnímáni jako populární, zneužívají svého společenského vlivu a prestiže omezováním druhých žáků. My jsme zjistili, že funguje obojí, a to jak pro chlapeckou (fyzickou) agresivitu, tak pro dívčí (pomluvy) agresivitu,“ tvrdí doktorka Jaana Juvonenová z University of California v Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám