Hlavní obsah

Senátorka Janáčková nabízí práci nezaměstnaným Romům

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Několika dlouhodobě nezaměstnaným Romům nabídla práci starostka Mariánských Hor a Hulvák Liana Janáčková společně s Asociací romských občanských sdružení (AROS). Do údržby ostravské kolonie Bedřiška, známé konflikty mezi majoritní společností a Romy, se zapojí šest dlouhodobě nezaměstnaných Romů. Radnice to považuje za velký úspěch.

Článek

Šest mužů z lokalit Bedřiška a Železná se úklidovými pracemi zapojí do evropského projektu Návrat do práce. Radnice poprvé cíleně oslovila osm lidí a zájem jich projevilo šest, což je velký úspěch, řekl předseda AROS Petr Krones.

Občanské sdružení AROS chce najít práci celkem 25 ostravským Romům, zatím jich od dubna zaměstnalo šest ve Slezské Ostravě. "Dostat dlouhodobě nezaměstnané Romy do práce je velký problém a udržet v práci alespoň jediného je velký úspěch. Ve Slezské Ostravě jsme museli oslovit sto lidí, abychom jich nakonec zaměstnali šest. Ve Vítkovicích jsme mohli zaměstnat deset Romů, ale rekvalifikační svářečský kurz dokončil jen jeden," řekl Krones.

Romové se příjmům vyhýbají kvůli exekutorům

Nezaměstnaní Romové podle něj nechtějí pracovat také proto, že většina z nich je zadlužena. "Když se úřady dozvědí, že začali legálně pracovat, exekutoři jim vydělané peníze seberou. Problém je i v tom, že mladí Romové neznají nic jiného než sociální dávky, o práci mají zájem spíš lidé nad 40 let, kteří zažili práci ještě za komunismu," vysvětlil Krones.

Mezi šesti Romy, kteří přišli na mariánskohorskou radnici, byl i čtyřicetiletý František Bílý z lokality Železná. "Bez práce jsem šest let, mám dvě děti a chci robit. Chci, aby to vyšlo, vydržím pracovat," řekl.

Po 13 letech chce pracovat i pětatřicetiletý Jan Baláž. "Zkoušel jsem sehnat práci, ale marně. Mám pět dětí a družku. Dneska je každá koruna dobrá. Kdybych tuhle šanci nedostal, byl bych dál nezaměstnaný," řekl vyučený zedník.

Pokud vydrží pracovat, vydělají si úklidovými pracemi 7000 korun čistého. "Nechci slyšet, že v zimě sněží, na podzim padá listí a v létě je horko, prostě budete poctivě pracovat osm hodin denně. Jako pracovní četa dostanete visačky, aby si lidé nemysleli, že tu práci děláte za trest," vysvětloval Romům na radnici Krones.

Senátorka možná kontroverzním výrokem Romům pomohla

Zájmem Romů byla překvapena i starostka a senátorka Janáčková, která na sebe strhla pozornost zveřejněním nahrávky, na které se údajně loni vyjádřila rasisticky právě o Romech z kolonie Bedřiška. Na senátorku podalo kvůli výrokům o dynamitu či vysokém plotě s elektřinou trestní oznámení několik proromských organizací i jednotlivců. Případem se zabývají i ostravští policisté.

Podle předsedy senátorského klubu SNK Josefa Novotného (SNK ED) Janáčková svým nešťastným výrokem udělala pro Romy v Bedřišce možná víc, než kdyby mlčela. "Rozvířením problému se začínají věci řešit, příkladem jsou iniciativy na zaměstnání Romů při úklidu ulic," řekl dříve senátor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám