Hlavní obsah

Šéfové čelí podvodům zaměstnanců

Právo, kil

Celých 84 % vedoucích pracovníků a šéfů firem má zkušenosti s výmluvami a různými triky ze strany svých podřízených zaměstnanců. Vyplývá to z nejnovější ankety televizní stanice Spektrum a agentury OPENN.

Foto: Profimedia.cz

Dalším častým trikem je výmluva na nemoc, kdy si lidé ve skutečnosti léčí kocovinu.

Článek

„Více než tři čtvrtiny dotázaných šéfů se setkává u svých podřízených s výmluvami a zkoušením triků, jak obejít své pracovní povinnosti,“ komentuje výsledky průzkumu Mirek Daněk, ředitel společnosti OPENN.

Nejvíce výmluv je na nemoc

Mezi nejčastější výmluvy k vyhýbání se pracovním povinnostem bývají ty na nemoc, na návštěvu u lékaře a na přetížení pracovními úkoly. Přičemž zaměstnanci tráví údajně u lékaře více času, než ve skutečnosti, a navíc si prohlídky domlouvají úmyslně v pracovní době.

Většina zaměstnanců, vymlouvajících se na pracovní vytížení, je přitom nachytána, jak tráví hodinu na obědě, několikrát denně využívá pauzu na cigaretu a pravidelně brouzdá na internetu. Často si zaměstnanci také vymýšlejí či upravují služební cesty.

S rozšířeným využíváním sociálních sítí se přišlo i na další častý trik: výmluvu na nemoc, kdy si lidé ve skutečnosti léčí kocovinu a dávají veselé fotky z večerní párty na Facebook a jiné sociální sítě.

Zaměstnavatelé se nebaví

Podle výsledků výzkumu se ovšem objevují i kreativnější výmluvy a triky typu: „Káva má na mě uspávací účinky.“ „Pes se bál doma sám.“ „Kocour má deprese.“ „Musím k lékaři dnes, protože se jim rozbil přístroj a zítra by mě již nevzali.“ „Přišla jsem pozdě do práce, protože jsem v tramvaji zjistila, že jsem si doma zapomněla sukni.“

Ať už jsou ale výmluvy jakékoli, většinou nadřízené nepobaví, ale zaručeně naštvou.

Metoda utajeného šéfa

Dobrým způsobem, jak odhalit triky svých zaměstnanců, může být lest po vzoru seriálu Utajený šéf, který vysílá stanice Spektrum. V tomto seriálu majitelé pracují v utajení, aby prozkoumali pracovní morálku svých zaměstnanců, kteří si myslí, že mezi ně přišel nový pracovník. Majitel si však ve skutečnosti ověřuje jejich práci a chod společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám