Hlavní obsah

S řemesly se v Chomutově seznamují už předškoláci

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S technickými obory a řemesly se v Chomutově seznamují už děti ze školek. Starší žáci základních škol a středoškoláci je zvou do školních dílen a počítačových učeben nebo jim stavějí zahradní domek.

Foto: Profimedia.cz

Děti budou moci při stavbě domku na zkoušku i přiložit ručičku k dílu.

Článek

Potřebnost technických oborů a řemesel si uvědomují všichni, kdo se zabývají profesním uplatněním absolventů středních škol. V Chomutově tyto aktivity podporují nejen radnice a okresní hospodářská komora, ale aktivně svým projektem Dílny i čtyři základní školy, které spolupracují s technickými středními školami ve městě a nově dokonce s mateřinkami.

Postaví předškolákům domek

„Děti ze školek navštěvují své starší kamarády v základních a středních školách – a ti naopak budou na zahradě školky stavět zahradní domek. Předškoláci tak mohou přihlížet, jak se co dělá, a získat bližší představu o možnostech budoucího povolání,“ přiblížil myšlenku primátor města Jan Mareš (ČSSD) s tím, že rozšíření projektu i do mateřinek sice ještě není z dotace financováno, ale praktické činnosti už začaly.

Vysvětlili, proč svítí baterka a nespadne most

Předškoláci z mateřinek Prokopova, Zahradní a Palackého docházeli od dubna za svými dětmi z druhého stupně základní školy v ulici Na Příkopech, kde již šestkrát s jejich pomocí pracovali v počítačové učebně a v dílnách společně stavěli ze stavebnice Merkur.

„V červnu jim pak středoškoláci na průmyslovce názorně ukázali a vysvětlili, proč svítí baterka, nespadne most, hýbe se robot nebo proč kreslit na počítači. To jsou pro děti zajímavá témata z každodenního života,“ uvedla vedoucí odboru školství chomutovské radnice Dagmar Mikovcová.

Předvedou dětem své obory v praxi

Žáci z učebních oborů slíbili dětem postavení zděného zahradního domku. Děti z mateřinky v Zahradní tak budou moci pozorovat postupy činností a v některých případech na zkoušku i přiložit ručičku k dílu. Studentky zdravotnické školy začaly docházet do školek, aby slovem i názornými ukázkami předvedly svůj obor. Děti se tak dozvědí, co by měli umět doktoři, zdravotní sestry, ale i maminky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám