Hlavní obsah

Rozvoj vysokého školství se podle ČSSD zastaví

PRAHA

Rozvoj vysokého školství se zastaví, protože peníze budou vysokým školám chybět nejen v příštím roce, ale zřejmě také v dalších dvou letech, říká stínový ministr školství ČSSD Jiří Havel. Rektoři upozorňují na to, že jim v rozpočtu na rok 2008 bude chybět půl miliardy korun na financování přírůstku studentů.

Článek

Poslanec ČSSD Ivan Ohlídal navrhoval vysokým školám přidat 1,2 miliardy, sněmovna však jeho záměr při středečním schvalování rozpočtu nepodpořila. Ohlídal to komentoval slovy, že půl miliardy korun by bylo stejně úplné minimum. Částku 1,2 miliardy prý navrhoval po jednání s rektory tak, aby byl na vysokých školách zajištěn aspoň nějaký rozvoj.

Ohlídal zopakoval tvrzení rektorů, že v příštím roce klesnou výdaje na jednoho studenta asi o 2000 korun. Až do letošního roku přitom stále stoupaly, v roce 2002 dokonce o 16 procent. Letos poklesly asi o 0,7 procenta na 72.400 korun.

Ekonomika roste, školství ale finančně neposiluje

Sociální demokraté kritizovali i výdaje vlády do dalších oblastí školství. "Ve srovnání s výsledky české ekonomiky dáváme na školství strašně málo," tvrdí Havel. Podle něj je například nepoměr mezi tím, že ekonomika roste zhruba o šest procent a učitelům vzrostou v příštím roce platy asi o dvě až tři procenta, tento růst podle něj nepokryje ani inflaci.

Vysoké školy bojovaly o více peněz od jara. Původně měly dostat na vzdělávací činnost dokonce zhruba o jednu miliardu méně než letos, tedy asi 19,2 miliardy. Vláda jim nakonec zmíněné peníze, které dostaly na letošek kvůli přírůstku asi 19.000 studentů, přislíbila. Rektoři však argumentovali tím, že letos ve školách opět přibude asi 15.000 studentů, přibližně miliarda jim proto bude v příštím roce stejně chybět. Na setkáních s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS) se jim podařilo vyjednat další půl miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám