Hlavní obsah

Rovnosti pohlaví brání nerovné platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokrok na cestě k rovnosti pohlaví se na celém světě v minulých letech zastavil. Ženy za stejnou práci stále pobírají menší mzdu než muži, tvrdí studie, kterou v těchto dnech zveřejnil Mezinárodní měnový fond MMF).

Foto: Profimedia.cz

MMF tvrdí, že posílení role žen v ekonomice může zvýšit vyhlídky růstu.

Článek

V některých zemích ženy v otázce zaměstnávání podle fondu zaznamenaly pokrok. Stále se ale potýkají s diskriminací, daňovými a pracovně-právními opatřeními, která je odrazují od účasti na pracovním procesu. Na celém světě je do něj zapojena zhruba polovina žen; v některých oblastech, jako je Blízký východ či severní Afrika, ale tento podíl klesá na pouhou pětinu.

MMF tvrdí, že posílení role žen v ekonomice může zvýšit vyhlídky růstu. Ve Spojených státech prý může hospodářský růst stoupnout o pět procent, pokud se do pracovního procesu zapojí stejné množství žen jako mužů. V Egyptě by za těchto okolností mohla ekonomika stoupnout dokonce o 34 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám