Hlavní obsah

Roste zájem o brigádnické práce

Právo, kil

Nabídka brigád v červnu vzrostla, a to především díky sezónním pracím ve stavebnictví a najímání pomocných sil na letní zahrádky hospod a restaurací. Podle aktuálních statistik inzertních novin Annonce a stejnojmenného portálu však zájem o brigády převyšuje zhruba pětinásobně jejich nabídku, přičemž nejméně příležitostí mají studenti a senioři.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace hledají brigádnickou výpomoc kvůli letním zahrádkám.

Článek

Sezónní přivýdělek nehledají pouze čerství středoškoláci a vysokoškolští studenti, přilepšit si často chtějí i uchazeči evidovaní na Úřadu práce ČR (ÚP ČR). Nabídka nekvalifikovaných prací se pro ně totiž s letním obdobím zvyšuje.

Tuzemské společnosti jsou dlouhodobě neochotné zaměstnat lidi starší padesáti let
Petr Langer, Annonce

„Lidé, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, však musejí svou brigádu nahlásit příslušnému kontaktnímu pracovišti ÚP ČR nejpozději v den nástupu a neměli by zapomenout, že jejich přivýdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy, což je 4250 korun,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

Děti hlídají starší dámy

O jaké brigády je momentálně největší zájem? Podle porovnání květnových a červnových inzerátů v Annonci vzrostl zájem především o hlídání dětí a manuální práce. Inzerentek nabízejících, že se postarají o malé ratolesti, je dokonce dvakrát více než v květnu.

„Je zajímavé, že se nejedná o mladé slečny hledající si brigádu na léto jako au-pair. Naopak, hlídání nejčastěji nabízejí starší dámy, které mají v tomto oboru dlouholeté zkušenosti. Dobře vědí, že v létě je kvůli zvýšenému počtu společenských akcí poptávka největší,“ vysvětluje nárůst Petr Langer, odborník Annonce na segment práce.

Roste zájem o manuální práce

O pětinu se zároveň zvýšil zájem o manuální práce. „Důvodem je především začátek sezóny stavebních prací. Tímto způsobem si chtějí přivydělat muži všeho věku. Ženy zase nejčastěji nabízejí pomoc s úklidem domácností či kanceláří,“ upřesňuje Langer.

Zájem o zaměstnání v tradičně nejsilnějším segmentu služeb však lehce opadl. V porovnání s květnem nyní poptává v tomto odvětví brigádu o sedm procent inzerentů méně. Nejčastěji se jedná o číšníky, číšnice a kuchaře. Pro ty práce je. „Řada restaurací a hospod stále hledá přes inzerát výpomoc kvůli nedávno otevřeným letním zahrádkám,“ připomíná Langer.

Málo příležitostí pro studenty

Relativně malou šanci najít si dočasné pracovní uplatnění mají studenti a senioři. „Pokud budeme brát v potaz pouze brigády zmiňující vhodný přivýdělek pro studující, budou si moci studenti vybírat zhruba z deseti procent nabídek,“ potvrzuje Langer. Studenti by však své hledání vzdávat neměli, do budoucna se jim tato zkušenost může hodit.

„Je skutečností, že zaměstnavatelé dávají při výběru zaměstnanců přednost lidem s praxí. Pokud si ale mladý člověk najde práci už během studia a nejlépe v oboru, v němž chce působit, bude pro něj zápis z brigády bonusem, na který budoucí zaměstnavatel uslyší,“ připomíná Marie Bílková, generální ředitelka ÚP ČR.

Ještě méně přivýdělků pro seniory

Mladí Češi na tom ale nejsou při hledání brigády na inzerát nejhůře. Ještě méně je přivýdělků vhodných pro seniory. Konkrétně se jedná o každou třicátou poptávku brigádního místa.

„Tuzemské společnosti jsou dlouhodobě neochotné zaměstnat lidi starší padesáti let. A pokud již tato skupina práci dostane, jedná se většinou o méně lukrativní pozice. To dokládá i nabídka brigádnických míst – firmy nejčastěji hledají uklízečky či obsluhu a hlídače parkovišť,“ uzavírá Petr Langer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám