Hlavní obsah

Rodinné firmy zažívají vzestup

Novinky,

Rodinným firmám se daří, více než dvě třetiny jejich majitelů mají zájem o předání podniku nástupcům. Osm z deseti rodinných firem navíc podporuje společensky prospěšné aktivity, ač to obvykle nezveřejňují. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který v květnu mezi 400 rodinnými firmami napříč obory a regiony ČR provedla agentura Ipsos.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodinné firmy zažívají dobré časy, polovina z nich očekává další růst a jen jedno procento z nich se bojí většího poklesu tržeb.

Dvě třetiny majitelů vnímají statut rodinné firmy jako konkurenční výhodu. Necelá polovina je přesvědčena, že rodinná firma se těší u obchodních partnerů větší důvěře.

Pětinový podíl zaměstnanců nad 50 let

Již druhým rokem za sebou považují majitelé rodinných firem za nejvyšší prioritu udržení nebo získání kvalitních pracovníků. Z průzkumu vyplývá, že roste problém s výběrem kvalitních pracovníků mimo rodinu, daří se jim ale motivovat rodinné příslušníky pro angažmá v podniku.

Na 82 procent firem přijímá zaměstnance starší 50 let, většina přitom na jakoukoli pozici. Celkový podíl zaměstnanců nad 50 let je u rodinných firem přibližně pětinový. Zkrácené úvazky pro matky po mateřské běžně poskytuje 44 procent firem, pouze tři procenta to odmítají.

Státní podpoře se rodinné podniky nevyhýbají, zejména firmy podnikající v nerozvinutých venkovských oblastech by přivítaly snížení odvodů za zaměstnance. Uvítaly by i cílené dotační programy pro rodinné firmy či investiční pobídky.

Pokud by majitelé rodinný podnik prodávali, necelá polovina z nich by upřednostnila jinou tuzemskou rodinnou firmu, přibližně stejný počet respondentů ale mezi investory nerozlišuje. Nicméně 70 procent z nich cílí na předání firmy svému rodinnému následovníkovi.

„Předání je vhodným okamžikem pro přenastavení firemních procesů a vlastnických vztahů ve společnosti, které jsou v souvislosti s růstem podnikání často již nevyhovující,“ upřesnil Jan Spáčil, partner advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal.

Chybějí poradenské služby

Rodinným firmám ale často chybějí například prověřené poradenské služby.

„Potvrzuje se, že rodinný byznys není jen o majetku a zisku, ale že majitelům jde ve velké míře i o vytváření slušných podmínek pro své zaměstnance a podporu okolí svých podniků. S rostoucím byznysem roste i jejich chuť nezištně podporovat společensky prospěšné aktivity. Rodinné firmy se tak postupně stávají podnikatelským vzorem, a to jak s ohledem na jejich efektivitu, tak ve smyslu solidarity,“ shrnul předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček.

Při příležitosti zveřejnění průzkumu startuje i soutěž Equa bank Rodinná firma roku (EBRFR). Letos se do ní mohou firmy přihlásit od 10. června do 10. září. Vyhlášení vítězů proběhne na Dni podnikatelů ČR 3. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám