Hlavní obsah

Řemesla se pomalu vracejí do módy

Právo, kil

Počty nabídek pracovních míst pro kvalifikované řemeslníky meziročně narůstají o násobky procent, reakce na ně však donedávna naopak klesaly. Firmy si také stěžují na nízkou úroveň kvalifikace zájemců o nabízená místa.

Foto: Profimedia.cz

Velký nárůst zájmu je mimo jiné o obor automechanik.

Článek

Situace se ale podle odborníků pomalu mění. Šikovní řemeslníci mají šanci dobře vydělávat a společnost obrodě řemesel přeje, což dokazuje i rostoucí zájem o některé obory.

„Velký nárůst zájmu je o svářeče, nástrojáře, elektrikáře, automechaniky, zedníky, ale také o zahradníky, malíře, truhláře nebo instalatéry. Jedinou cestu k řešení nedostatku kvalifikovaných řemeslníků spatřujeme v renesanci učňovského školství. I proto spolupracujeme například s Akademií řemesel v Praze, která nabízí vzdělání v řadě oborů,“ vysvětluje ředitelka pracovního portálu Profesia Zuzana Lincová.

Její slova potvrzuje Drahoslav Matonoha, ředitel Akademie řemesel. „Díky mírnému růstu počtu patnáctiletých, kampaním a státním maturitám se momentálně zájem o učební obory lehce zvyšuje,” uvádí.

Změny požadavků firem na řemesla

Stoupá především zájem o obory jako automechanik, truhlář, instalatér, elektrikář, kuchař nebo kadeřnice.

Ztráta prestiže řemeslných oborů, tlak rodičů na to, aby děti za každou cenu studovaly, feminizace školství nebo zrušení výuky dílen na základních školách vedly k útlumu učňovského školství
Drahoslav Matonoha, ředitel Akademie řemesel Praha

„Zároveň se zásadně mění požadavky firem na jednotlivá řemesla, protože za posledních 25 let se výrazně posunuly vlastnosti materiálů a technologie jejich zpracování a tomu se musí přizpůsobovat požadavky na absolventy,” doplňuje Matonoha.

Podle něj může kvalifikovaný a šikovný řemeslník dosáhnout na zajímavé platové ohodnocení, měsíčně více než 50 tisíc Kč, i když se jedná spíše o živnostníky.

Rozdíly mezi regiony

Řemeslnické obory v zaměstnaneckém poměru mají mzdy tabulkově zařazené níže. Podle údajů serveru Platy mají za rok 2016 nejvyšší průměrně výdělky nástrojáři (25 855 Kč), následují svářeči (23 136 Kč), automechanici (21 258 Kč) a elektrikáři (21 144 Kč).

Rozdíly v odměňování řemeslníků jsou poměrně výrazné i v jednotlivých regionech. Například zedníci v Praze mají o více než 10 tisíc korun vyšší průměrnou mzdu než jejich kolegové ve Zlínském kraji.

V Praze berou více také pekaři (o 8800 Kč více oproti Olomouckému kraji) a kuchaři (o 8700 Kč více oproti Pardubickému kraji). Svářeči podle údajů berou v Jihočeském kraji o 9000 Kč více než v kraji Olomouckém a automechanici v Karlovarském kraji mají o 8300 Kč vyšší mzdu než je tomu v kraji Jihočeském.

„Hlavní příčiny úpadku řemesel je třeba hledat několik desítek let zpátky. Ztráta prestiže řemeslných oborů, tlak rodičů na to, aby děti za každou cenu studovaly, a řada dalších faktorů jako feminizace školství nebo zrušení výuky dílen na základních školách vedly k útlumu učňovského školství,“ připomíná Matonoha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám