Hlavní obsah

Relaxační zóny podpoří výkonnost zaměstnanců

Právo, kil

Výkonnost zaměstnanců je ovlivňována řadou faktorů, mezi které bezesporu patří i pracovní prostředí. Nové trendy již také v České republice pronikají do sektoru kancelářských objektů. Majitelé a manažeři firem se, bez ohledu na velikost jejich organizace, stále více zajímají, jak jejich zaměstnanci vnímají pracovní prostředí, a vědí, že se jim jejich investice do pracovních prostor bohatě vyplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ideálním řešením pro relaxační zóny je flexibilní a modulární nábytek.

Článek

Zejména pro osoby, jež pracují soustředěně, často vsedě u počítače a náplní jejich práce je být kreativní a chrlit nápady, je zcela nezbytná možnost vstát během pracovní doby, projít se, neformálně si popovídat s kolegy nebo naopak v klidu utřídit své myšlenky. Z tohoto důvodu vznikají v rámci kancelářských prostor tzv. relaxační zóny, které jsou ve firmách stále více žádané.

Vycházet z povahy práce firem

Odpočinek však není vnímán pouze jako možnost si po obědě „hodit šlofíka“. Relaxační zóny slouží spíše k odreagování se od intenzivní a soustředěné práce nežli ke spánku.

Některé firmy mají síť tematických relaxačních zón na několika metrech čtverečních, svůj účel ale plní i pouze jedna správně navržená a vybavená místnost.

„Z hlediska návrhu a funkčnosti je poněkud problematické definovat nějaké jednotné a univerzální předpoklady relaxační zóny. Pokud mají být tyto prostory plnohodnotně a správně využívané, musí se jejich podoba, umístění a specifické vybavení přizpůsobit společnosti, zaměstnancům i budově,“ zdůrazňuje Filip Muška, Workplace Consultant společnosti CBRE, která se zabývá poradenstvím v sektoru komerčních realitních služeb.

Silná koncentrace, častější relaxace

Obecně platí, že převážně kreativně zaměřené firmy a jednotlivci, kteří ke svému výkonu potřebují schopnost silné koncentrace, vyžadují možnost relaxace častěji. Zároveň jsou tomuto konceptu více nakloněny organizace, které využívají flexibilní model práce a jejich zaměstnanci mají možnost pracovat odkudkoliv, neboť produktivita je hodnocena na základě výsledků a splněných úkolů, a ne podle času stráveného v práci.

Zvolit vhodný prostor

Důležitým krokem je výběr prostoru vhodného k relaxaci. Relaxační zónu není možné umístit například do neútulného prostoru po zrušeném skladu bez oken, který se ve firmě právě uvolnil. V takovém prostoru nikdo odpočívat nechce. Dále je třeba zvážit umístění relaxační zóny do prostoru na dohled manažerských kanceláří a řadu jiných aspektů.

Výběr nábytku

Neméně důležitým krokem je vybavení relaxační zóny nábytkem. Čím více typů sezení máte k dispozici, tím více lidí si může vybrat sezení dle svých představ a cítit se tak pohodlně a komfortně. Ideálním řešením je flexibilní a modulární nábytek, který se snadno přemisťuje, dále chytré popisovatelné nátěry či dotykové obrazovky. „Školení a interní jednání pak mohou být hravější a interaktivnější, a tím pádem i produktivnější,” připomíná Muška.

Mnohdy stačí málo

Pokud jste náhodou společností plnou workoholiků či jen zaměstnanci nemají čas na „nicnedělání“ v relaxační zóně, mějte na paměti, že i během práce lze odpočívat. „Mnohdy stačí jen změnit prostředí, atmosféru či způsob sezení a práce je náhle méně strnulá a stereotypní,“ uzavírá Filip Muška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám