Hlavní obsah

Rekvalifikační zkoušku proplatí Úřad práce

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké rekvalifikační kurzy pobočky Úřadu práce ČR proplácejí, to je otázka, jež trápí nejen lidi hledající práci, ale i čerstvé absolventy, kteří nemohou najít uplatnění ve svém oboru.

Foto: archiv ANTECOM

Stačí, když se zájemce přihlásí ke zkoušce a dokáže, že ovládá znalosti a dovednosti předepsané v daném oboru.

Článek

Letošní novinkou v této oblasti je změna zákona o rekvalifikaci, díky níž si občané mohou vzdělávací kurz vybrat sami. Jak je to ale s proplácením zkoušek souvisejících se získáním osvědčení o odborné způsobilosti podle Národní soustavy kvalifikací?

Pokud si zájemce o práci vybere svůj ideální rekvalifikační kurz, Úřad práce uzavře dohodu jak s ním, tak s vybraným rekvalifikačním zařízením.

Náklady uhradí až po zkoušce

„Samotná rekvalifikace i zkouška jsou proplaceny až v momentě předložení dokladu o jejich úspěšném absolvování, Úřad práce ji hradí přímo rekvalifikačnímu zařízení,“ upozorňuje Ivo Jupa, hlavní manažer projektu NSK2. Úřad práce může poskytnout příspěvek na úhradu nutných prokázaných výdajů.

Národní soustava kvalifikací (NSK) popisuje, co je potřeba umět pro výkon povolání, která zpracovává Národní soustava povolání (NSP). Tento systém je vlastně výchozí základnou pro NSK. Jestliže existuje nějaká kvalifikace, měla by být uplatnitelná na trhu práce, proto musí navazovat na povolání, které opravdu existuje, a právě tyto informace NSP monitoruje a shromažďuje.

Osvědčení má váhu veřejné listiny

NSK pak umožňuje občanům získat osvědčení o získaných znalostech a dovednostech, které je uznávané jako veřejná listina; má tedy stejnou váhu jako například vysvědčení či výuční list.

V situaci, kdy občan postrádá doklad o kvalifikaci v daném oboru, nebo nedokončil střední školu, nemusí znovu chodit do školy, ale stačí, když se přihlásí ke zkoušce a dokáže, že ovládá znalosti a dovednosti předepsané v daném oboru. Cena za přihlášku ke zkoušce se pak pohybuje v rozmezí několika tisíc korun podle náročnosti povolání.

V orientaci pomohou webové stránky

Pro snazší hledání kurzů a kvalifikačních zkoušek byly spuštěny webové stránky www.vzdelavaniaprace.cz.

„Předností webu je členění pracovních pozic klasifikovaných podle Národní soustavy kvalifikací a možnost jejich filtrování podle krajů a vzdálenosti od bydliště. Snadno se tak dozvíte, na jakém vzdělávacím kurzu si můžete dané znalosti a dovednosti doplnit nebo rozšířit. Kurzy, které splňují akreditaci podle výše uvedeného zákona, jsou viditelně označeny hvězdičkami,“ vysvětluje Jupa.

Nejčastěji se rekvalifikují mladí

Podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí ČR se rekvalifikačních kurzů za loňský rok zúčastnilo 50 561 účastníků. Nejčastěji se jednalo o uchazeče o zaměstnání ve věku 25–39 let s dosaženým středním odborným vzděláním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám