Hlavní obsah

Ralsko trápí nezaměstnanost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na snížení nezaměstnanosti se zaměří Ralsko na Českolipsku, dříve obývané sovětskými vojáky. Bez práce je ve městě s 1800 obyvateli zhruba čtvrtina lidí v produktivním věku.

Foto: Profimedia.cz

Částečně pomoci by mohly rekvalifikační projekty připravované Úřadem práce.

Článek

Radnice chce vycházet ze tříletého plánu, který vytvořila ve spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování. Řekl to starosta Ralska Miroslav Králík.

Deset nejlepších získá práci

Město už přijalo 17 lidí na veřejnou službu, která ale není finančně ohodnocena. „Z nich vybereme deset lidí, které od září zaměstnáme na placené veřejně prospěšné práce,“ uvedl starosta.

Další místa by měly vytvořit firmy, kterým zastupitelstvo tento týden prodalo pozemky. „Jedna stávající firma se bude rozšiřovat o další provoz a od jara by mohla přijmout asi 20 lidí,“ nastínil starosta. Další firma bude závod teprve stavět, první pracovníky chce přijímat za dva roky.

Pomoci by měla i rekvalifikace

Nezaměstnaní z Ralska jsou ale podle starosty většinou nekvalifikovaní. Částečně změnit by to mohly rekvalifikační projekty připravované Úřadem práce. Absolvovat by je mělo minimálně 175 lidí a někteří z účastníků rekvalifikačních projektů získají pracovní místa, která v rámci projektu vzniknou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám