Hlavní obsah

Průmyslové firmy z Olomouckého kraje platí druhé nejnižší mzdy

OLOMOUC

Zaměstnanci velkých průmyslových firem z Olomouckého kraje pobírali v prvním pololetí roku v mezikrajském srovnání druhé nejnižší platy v Česku. Jejich průměrná měsíční hrubá mzda činila 20 247 korun. V meziročním srovnání si ale zaměstnanci z regionu polepšili, ve stejném období loni jejich průměrné platy byly o 1604 korun nižší.

Článek

Zaměstnanci průmyslových firem z Olomouckého kraje dostávali v prvních šesti měsících roku mzdy výrazně pod celorepublikovým průměrem, který činil 23 406 korun.

Nejvíce peněz pobírali pracovníci v Praze, jejich průměrný měsíční plat činil 31 215 korun. Naopak nejméně, 20 192 korun, vyplácely svým zaměstnancům společnosti z Karlovarského kraje. Vyplývá to z informací olomoucké pobočky Českého statistického úřadu.

Nejméně si vydělali zaměstnanci textilek 

V Olomouckém kraji na tom byli v oboru průmyslu nejlépe zaměstnanci podniků, které se zabývají produkcí nekovových minerálních výrobků. V prvních šesti měsících jim chodilo na účet v průměru 24 847 korun měsíčně. Naopak nejnižší mzdy, průměrně 13 746 korun, platili zaměstnancům z regionu výrobci textilií a textilních a oděvních výrobků.

V Olomouckém kraji podnikalo v prvním pololetí roku 168 průmyslových podniků s více než 100 zaměstnanci. S tímto počtem se region zařadil v mezikrajském srovnání na deváté místo. Firmy z kraje zaměstnávaly ve sledovaném období v průměru 55 231 lidí, což představuje meziroční nárůst o 293 osob.

Drtivá většina podniků z Olomouckého kraje působí ve zpracovatelském průmyslu, zejména v oblasti výroby a oprav strojů a zařízení, produkci kovů a výroby potravin, nápojů a tabákových výrobků.

Reklama

Výběr článků

Načítám