Hlavní obsah

Průměrný plat učitelů je tisícovku pod republikovým průměrem

PRAHA

Průměrný plat učitelů v ČR činí 20 800 korun, zatímco celostátní průměr je asi o tisíc korun vyšší. Přes 20 000 korun však berou v průměru pouze učitelé s více než šestiletou praxí, pedagog s praxí kratší než rok má v průměru 14 800 korun hrubého. Vyplývá to z průzkumu platů, který v Česku eviduje platy 150 000 lidí, z toho 4000 učitelů.

Článek

"Platy učitelů ukazují zrádnost jednostranného pohledu na statistická data. Celkový průměr jejich příjmů nevypovídá mnoho o tom, jak jsou na tom nastupující učitelé. Ti mají nižší platy, než činí například celostátní průměr mezd lidí se základním vzděláním," uvedl Dalibor Jakuš, jednatel společnosti, která kontinuální průzkum platů Merces.cz provozuje.

Přesto není situace českých učitelů v regionu nejhorší. V Bratislavě mají učitelé v průměru 18 050 slovenských korun, tedy zhruba 14 440 českých. Tolik berou v průměru na Slovensku středoškoláci. Také průměr platů maďarských učitelů na základních, středních a vysokých školách svou výší 16 750 korun zaostává za stejným průměrem v Česku.

"Pokud by bylo zavedeno školné, pak by se museli adepti učitelské profese zamyslet, zda-li se jim skutečně vyplatí vystudovat pedagogiku. Zatímco učitelé mají v průměru 20 800 korun, lidé s vysokoškolským vzděláním (magisterským) dosahují v Česku průměrného platu 30 500 korun, tedy o téměř polovinu více, než mají učitelé," upozornil Jakuš.

Učitelé jsou tak v průměru na necelých 70 procentech platu lidí s obdobným vzděláním, i když ne všichni učitelé musí mít ukončené vysokoškolské vzdělání. Ještě hůře vychází takové porovnání v Maďarsku, kde učitelé nejsou ani na 55 procentech průměru příjmů lidí s ukončeným vysokoškolským vzděláním. Na Slovensku je tento poměr 60 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám