Hlavní obsah

Prodloužené víkendy nahrazují delší dovolenou

Novinky, kil

S nadcházejícími letními měsíci řešíme intenzivně otázku kam na dovolenou? I když ti prozíravější už dávno odpověď znají, stále ještě je dost těch, kdo nechávají rozhodnutí na poslední chvíli.

Foto: Profimedia.cz

Přibližně desetina lidí si dopřává týden dovolené.

Článek

Pracovní portál Profesia.cz otázku modifikoval a zeptal se svých návštěvníků nikoli, kam pojedou, ale kolik dnů věnují odpočinku a relaxaci.

Nejčastěji si bereme týden volna

Anketa potvrdila, že oblíbeným a stále častěji využívaným řešením, které nezatíží zaměstnavatele ani zaměstnance, se stávají prodloužené víkendy. Vyráží na ně každý pátý (18%) účastník ankety. Přibližně desetina (11%) lidí si dopřává týden dovolené nebo osmi až desetidenní volno, trávené většinou pobytem u moře.

Chudých ubylo

Dobrou zprávou je, že oproti výsledkům loňské ankety výrazně ubylo lidí, kteří na dovolenou v rodinném rozpočtu nenajdou peníze. Letos si „výpravu za hranice všedních dnů“ musí kvůli nedostatku financí odepřít třetina (36%) účastníků ankety, zatímco v roce 2014 šlo o plnou polovinu. Luxus několika dovolených ročně si nicméně užívá jen 9 % lidí.

„Psychology doporučovaný čtrnáctidenní odpočinek v celku se bohužel stává výsadou jen zlomku české populace, tento trend je patrný už několik posledních let,“ konstatuje Zuzana Lincová z Profesia.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám