Hlavní obsah

Práce pro absolventy přibývá

Novinky,

Pracovních pozic pro absolventy už v loňském roce výrazně přibylo. Velká poptávka po juniorních uchazečích je aktuálně v administrativě, v právu a v oblasti lidských zdrojů (HR). Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu společnosti Hays Czech Republic. Vysoká poptávka po absolventech navíc vede k růstu jejich finančního ohodnocení.

Foto: Profimedia.cz

Absolventi se mohou uplatnit mimo jiné v administrativních pozicích.

Článek

Ze studie s názvem Platový průzkum 2017 vyplývá, že už v roce 2016 firmy obsazovaly v oblasti práva a HR zhruba o 15 procent více pozic, v oblasti administrativy se poptávka po absolventech navýšila dokonce o 20 procent.

Přerozdělení pracovních rolí

„Firmám napříč obory se nyní ekonomicky daří, proto roste i jejich potřeba rozšiřovat pracovní týmy. Role a pozice, které zahrnovaly řadu dílčích aktivit, se dnes přerozdělují, aby byly týmy schopny zvýšený tlak ustát. Právě proto vznikají nová pracovní místa,“ vysvětlila personalistka Gabriela Kodenková z personální agentury Talentica, která se specializuje na nábor technicky zaměřených pracovníků.

U zkušenějších zaměstnanců proto podle ní firmy mění míru zodpovědnosti, snaží se je motivovat a udržet si je.

Růst mezd

Vysoká poptávka po juniorních uchazečích vedla podle průzkumu i k výraznému růstu jejich ohodnocení. Mzdy mladých právníků, HR administrátorů i například recepčních se tak zvýšily zhruba o 10 procent, výjimečný však není ani nárůst nástupního platu v porovnání s předešlými roky až o čtvrtinu.

„Mladí lidé jsou s aktuální situací obeznámeni díky médiím, inzertním pracovním portálům či pracovním veletrhům. Dobře vědí, že situace na trhu práce je pro ně příznivá, proto rostou i jejich finanční požadavky,“ doplnila Kodenková.

„V současnosti existuje řada firemních programů, které jsou zaměřené na přímý nábor studentů vysokých a středních škol. To ale problém nedostatku absolventů technických a přírodovědných oborů neřeší,“ uvedl k tomu již dříve Ivo Jupa, člen správní rady ústavu AISIS, který organizuje program Věda má budoucnost.

Program ukazuje žákům a studentům možnosti uplatnění v technických a přírodovědných oborech, kde je rovněž značný nedostatek pracovníků. Problém nedostatku absolventů těchto oborů podle něj vzniká logicky už dříve tím, že se do daných oborů hlásí málo studentů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám