Hlavní obsah

Povinný podíl v zaměstnávání postižených nenaplnil loni žádný resort

Povinný podíl zaměstnanců s postižením nenaplnilo loni žádné ministerstvo. Předepsané množství handicapovaných pracovníků měly pak jen dva z dvanácti velkých úřadů. Celkem v resortech a v dalších státních institucích působilo 407 osob se zdravotním postižením místo 946, tedy ani ne polovina stanoveného počtu. Vyplývá to ze zprávy ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) pro vládu.

Foto: Profimedia.cz

Stát by měl jít v zaměstnávání lidí s handicapem příkladem.

Článek

Firmy a instituce s víc než 25 zaměstnanci by měly mít čtyři procenta pracovníků s postižením. Pokud handicapované nepřijmou, mohou odebrat zboží a služby od firem s víc než polovinou postižených zaměstnanců. Když nesplní ani to, zaplatí sankci státnímu rozpočtu.

„Vykoupení“ přišlo na miliony

Ministerstva a úřady se loni "vykoupily" částkou téměř 15,71 milionu korun. Složily sumu za zhruba 250 postižených pracovníků, které nezaměstnaly. V resortech a ve dvanácti státních institucích bylo loni 23 574 míst. Z nich 946 mělo podle zákona připadnout postiženým. Celkem ale obsadili jen 407 míst, tedy 47 procent.

Situaci už v minulých letech kritizovala Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Podle ní by stát měl jít v zaměstnávání lidí s handicapem příkladem. Zástupci ministerstev si naopak stěžovali na to, že se k nim do konkurzů žádné osoby s postižením nehlásí.

Nejvíce zaplatilo vnitro

Nejvyšší obnos – přes pět miliónů korun – odvedlo loni do státní pokladny ministerstvo vnitra, pod které spadá i generální ředitelství hasičů či policejní vedení. Celkem 3,44 miliónu pak zaplatilo ministerstvo zahraničí za nepřijatých 55 osob s handicapem.

Mezi dvanácti velkými úřady se zaměstnáváním postižených neměly problém pouze Český báňský úřad a Správa hmotných rezerv. První instituce obsadila místo 3,4 úvazku skoro pět míst, druhá místo 13,5 místa měla 22 postižených zaměstnanců. Ani jednoho člověka s handicapem proti tomu nepřijaly antimonopolní úřad a Energetický regulační úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám