Hlavní obsah

Poradna: Zákaz výpovědi dané těhotné

Zaměstnankyně nastupující na mateřskou dovolenou vede často zaměstnavatele k nutnosti řešit otázku, jak ji nahradí a po jak dlouhou dobu. Proto se mnohdy snaží toto „provizorium“ vyřešit trvale tak, že zaměstnankyni propustí už v době, kdy je těhotná. Má však na to právo? A je vůbec zaměstnankyně povinna své těhotenství zaměstnavateli oznámit?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
V říjnu tohoto roku jsem zjistila, že jsem těhotná. Tak jsem to ústně oznámila zaměstnavateli. Zaměstnavatel mi pak najednou předal výpověď pro nadbytečnost. Odpověděla jsem mu, že výpověď je neplatná, jelikož jsem mu oznámila, že jsem těhotná. Zaměstnavatel mi nato odpověděl, že jsem mu nepodala potvrzení, že jsem těhotná, a tudíž trvá na platnosti výpovědi.

Ochrana těhotných

Zákoník práce zakazuje zaměstnavateli dát výpověď těhotné zaměstnankyni. Tato ochrana trvá po celou dobu těhotenství, tedy nejen poté co zaměstnankyně o svém těhotenství informovala svého zaměstnavatele. Pro posouzení situace je vždy rozhodující skutečnost, zda v době předání výpovědi byla zaměstnankyně již těhotná či nikoli.

Výjimky obecného zákazu předání výpovědi těhotné existují, nicméně v praxi se příliš často neuplatní. Jedná se totiž o případ výpovědi z důvodu zrušení zaměstnavatele (jeho části) a z důvodu, pro který zaměstnavatel může okamžitě zrušit pracovní poměr (pokud by byla zaměstnankyně odsouzena k trestu odnětí svobody na delší dobu nebo pokud by zvlášť hrubě porušila své povinnosti).

V případě, že zaměstnankyně otěhotní v průběhu výpovědní doby, doba těhotenství, ani následující doby mateřské/rodičovské dovolené se do výpovědní doby nezapočítávají a pracovní poměr skončí až po jejich skončení a uplynutí zbývající výpovědní doby.

Povinnost oznámit těhotenství

Žena nemá povinnost oznámit zaměstnavateli své těhotenství. Na druhou stranu, pokud zaměstnavateli své těhotenství oznámí, bude k tomu muset zaměstnavatel přihlížet i při přidělování práce – zejména se těhotné zaměstnankyni nesmí přidělovat nebezpečné práce nebo jí posílat na pracovní cesty mimo obvod jejího bydliště/místa výkonu práce bez jejího souhlasu.

Shrnutí

Výpověď pro nadbytečnost, kterou vám předal zaměstnavatel v době, kdy jste těhotná, je neplatná, protože jste po dobu těhotenství před tímto typem výpovědi chráněna. Vzhledem k tomu, že jste zaměstnavatele o neplatnosti této výpovědi informovala a on na její platnosti nadále trvá, doporučujeme vám nyní informovat jej písemně, že trváte na tom, aby vás nadále zaměstnával.

Pokud zaměstnavatel na vaši výzvu k dalšímu zaměstnávání nebude reagovat, budete muset podanou výpověď napadnout žalobou u soudu, a to nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr na základě výpovědi skončit.

Odpovídal Tomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Nepoužitelný lékařský posudek

Před nástupem do zaměstnání, a při déletrvajícím zaměstnání také v jeho průběhu, podstupují zaměstnanci lékařskou prohlídku, jejímž cílem je zjistit, jestli...

Výběr článků

Načítám