Hlavní obsah

Poradna: Pracovní smlouva podle cizího práva

V současné době působí na českém pracovním trhu řada zahraničních zaměstnavatelů. Českým pracovníkům nabízejí možnost zaměstnání a profesní realizace. To s sebou nicméně přináší také řadu právních úskalí, zejm. potom otázku, jakým právem se bude dotčený pracovní poměr řídit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Úspěšně jsem prošel pracovním konkurzem u americké společnosti, která má v České republice pobočku. Při uzavírání pracovní smlouvy mi zaměstnavatel řekl, že ji se mnou uzavře podle amerického práva. Na to se mi však nechce přistoupit, protože americké právo neznám a práci budu vykonávat v Praze. Můžu to odmítnout a požadovat českou pracovní smlouvu?

Právní vztahy s mezinárodním prvkem

Pokud má zahraniční zaměstnavatel v České republice svoje pobočky, v nichž bude zaměstnávat české zaměstnance, jde o tzv. právní vztah s mezinárodním prvkem. V důsledku toho vzniká otázka, jakým právním řádem se bude takový vztah řídit – v úvahu přitom přicházejí nejen dotčené právní řády (v řešeném případě tedy právo české, federální zákony USA, resp. regulace na úrovni příslušných jednotlivých států USA), ale i jakýkoli jiný platný právní řád.

Volba práva

Pro stanovení rozhodného práva v případě vztahu s mezinárodním prvkem jsou stanovena pevná pravidla, která počítají primárně s tím, že si zaměstnavatel a zaměstnanec rozhodné právo – po vzájemné dohodě – zvolí.

Tato volba je nicméně výrazně limitována ve prospěch zaměstnance, který je v oblasti pracovněprávních vztahů tradičně vnímán jako slabší strana, a tudíž mu právní úprava poskytuje zvláštní ochranu.

Tato ochrana spočívá v tom, že se zaměstnanec může dovolávat ochrany českého zákoníku práce a to i přes to, že by se dohodl se zaměstnavatelem na americkém právu. Toto může mít velký význam např. při skončení pracovního poměru, neboť zde je česká právní úprava vůči zaměstnavateli o poznání méně liberální.

Pokud k volbě práva nedojde

V případě, že se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodnou, kterým právním řádem se bude jejich pracovní poměr řídit, bude se zpravidla aplikovat místo výkonu práce. Vztaženo na váš případ – pokud vaše pracovní smlouva výslovně neurčí, které právo je pro ni rozhodné, bude se váš pracovní poměr řídit zákoníkem práce.

Shrnutí

Zaměstnavatel nemůže jednostranně požadovat, aby se vaše pracovní smlouva řídila konkrétním právním řádem. Volba rozhodného práva je vždy věcí dohody obou smluvních stran. V každém případě lze však doporučit, aby vaše pracovní smlouva jasně stanovila, kterým právním řádem se váš pracovní poměr má řídit.

V zájmu právní jistoty (a s ohledem na plánované místo výkonu práce) lze rovněž doporučit, aby jako rozhodné právo bylo zvoleno právo české – jen tak lze totiž předejít nežádoucímu „mixu“ dvou právních řádu a nejistotě ohledně toho, jaká pravidla se na jednotlivé aspekty pracovního poměru mají aplikovat. Což je koneckonců i v zájmu vašeho zaměstnavatele.

Odpovídaly  Tereza Kadlecová a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Když zaměstnavatel snižuje prémie…

V dnešní době se zaměstnavatelé snaží především snižovat náklady a zvyšovat efektivitu svého podnikání. Ve firmách proto často dochází ke krácení prémií. Mohou...

Poradna: Nárok na odstupné, jak na něj?

Odstupné představuje určitý příspěvek, který má zaměstnanci pomoci překonat sociální situaci, v níž se ocitl proto, že bez svého zavinění ztratil dosavadní...

Výběr článků

Načítám