Hlavní obsah

Poradna: Pracovní obuv zdarma? Jen pokud se nezabýváte papírováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní oblečení a obutí zdarma patří v některých profesích k tradičním benefitům. Třeba ve zdravotnictví: těžko si lze představit zdravotní sestru, která si sama vybírá a za vlastní peníze kupuje uniformu. Dnešní dotaz naší čtenářky ale dokazuje, že žádná samozřejmost není tak samozřejmá, jak by se na první pohled mnohla zdát.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji jako zdravotní sestra u praktického lékaře, jehož zřizovatelem je akciová společnost. Ve zdravotnictví pracuji již 10 let a vždy jsem u předešlých zaměstnavatelů dostala pracovní oděv a obuv (obuv většinou na dobu jednoho roku, poté jsem měla nárok na novou). Nyní pracuji již 14 měsíců, zaměstnavatel mi zajistil pracovní oděv, obuv jsem si však musela pořídit sama. Když jsem se dotázala na obuv, bylo mi odpovězeno, že obuv nezajišťují. Jak je to podle zákoníku práce se zajištěním pracovní obuvi ze strany zaměstnavatele?

Podle zákoníku práce platí, že je povinností každého zaměstnavatele (tedy nejenom zdravotnického zařízení) zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci pro všechny své zaměstnance. Za tímto účelem je zaměstnavatel povinen zajistit předcházení a odstraňování rizik. Pokud to není možné, musí zdraví a bezpečnost zaměstnance před těmito riziky chránit jinak - prostřednictvím osobních ochranných prostředků. Mezi osobní ochranné prostředky patří i ochranný oděv a obuv, na kterou váš dotaz směřoval.

Pozor, neplatí, že by vám zaměstnavatel musel obuv poskytovat automaticky. Nejdříve by měl vyhodnotit všechna rizika a konkrétní podmínky vaší práce, resp. vašeho pracoviště. Až na základě posouzení těchto faktorů by měl rozhodnout o poskytování resp. neposkytování obuvi. Bude tedy záležet na konkrétních okolnostech.

Obuv zdarma jen při mimořádném opotřebení a ochranné funkci

Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout vám obuv, pokud pracujete v prostředí nebo na pracovišti, ve kterém obuv podléhá při práci mimořádnému opotřebení, nebo pokud plní obuv ochrannou funkci. Zákon bohužel nestanoví, co se myslí „mimořádným opotřebením“ a bude tedy vždy nutné posoudit každý jednotlivý případ samostatně s ohledem na konkrétní pracovní prostředí.

Domníváme se, že ve vašem případě by obuv mohla mít také ochrannou funkci, když má (zejména uzavřená obuv) chránit chodidlo před riziky související s prací, kterou konáte (např. rozlití dezinfekce, čisticího prostředku nebo jiné látky, upuštění jehly nebo jiného ostrého předmětu apod.). Pokud by však vaše práce žádná rizika neobnášela a většinu dne byste trávila „papírováním“ za pracovním stolem, byla by námitka zaměstnavatele, že obuv nezajišťuje, pravděpodobně na místě.

Peníze místo bot zákon zakazuje

V případě, že zaměstnavatel má povinnost poskytnout vám obuv, je také povinen udržovat ji v použitelném stavu a kontrolovat její používání. Pokud by se vám obuv například roztrhla, má zaměstnavatel povinnost zabezpečit vám neprodleně novou. Důležité též je, že zaměstnavatel vám obuv zabezpečuje na vlastní náklady. Pozor, nemůže vám však obuv neposkytnout s tím, že vám místo toho dá peníze. To zákon výslovně zakazuje.

Pozor, je rozdíl v poskytování obuvi (jako osobní ochranné pomůcky) zaměstnavatelem a vaší povinností se při příchodu na pracoviště přezout, pokud to stanoví provozní řád vašeho zaměstnavatele vydaný v souladu s hygienickými normami. Tato povinnost platí bez ohledu na to, jestli je vám obuv (osobní ochranná pomůcka) poskytována nebo ne.

Zhodnoťte tedy všechny okolnosti, které popisujeme výše. Pokud se na základě tohoto zhodnocení domníváte, že na obuv jako osobní ochrannou pomůcku nárok máte, doporučujeme, abyste se obrátila ještě jednou na vašeho zaměstnavatele a na tuto povinnost jej upozornila. Jako argument vám může též posloužit, že v případě, že vám zaměstnavatel poskytne obuv jako osobní ochranný prostředek, může si jej pak uplatnit jako daňově uznatelný náklad.

Zkuste se také s prosbou o radu obrátit na zástupce pro oblast BOZP, pokud u vašeho zaměstnavatele působí. Nepomůže-li žádný z těchto kroků, můžete ještě kontaktovat inspektorát práce s podnětem na prošetření. V případě, že inspektorát zjistí, že zaměstnavatel má povinnost poskytovat vám obuv a nečiní tak, hrozí mu pokuta až do výše 1 000 000 Kč.

Na dnešní dotaz odpovídala Daša Aradská z advokátní kanceláře  Randl Partners.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám