Hlavní obsah

Poradna: Práce a pobírání důchodu – jde to dohromady a můžu být z tohoto důvodu propuštěn?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znamená dosažení důchodového věku, že musím do důchodu odejít? Může mě zaměstnavatel z tohoto důvodu propustit? Pokud do důchodu odejdu, mohu posléze začít opět pracovat?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
1. Od června 2010 pobírám starobní důchod, zůstal jsem dál v pracovním poměru u svého celoživotního zaměstnavatele (na dobu neurčitou). Chtěl bych pracovat dál, zajímalo by mě proto, za jakých podmínek bych podle nové úpravy eventuelně mohl dostat výpověď z organizačních důvodů a jaké nároky by mi z toho plynuly (odstupné apod.).
2. Zajímalo by mne, když je více práce jestli mohu občas zavolat na brigádu (dohoda o provedení práce) svého bratra, který je v částečném invalidním důchodu. A ještě jeden dotaz, kolik Kč si může dnes přivydělat-když má částečný důchod?

Práce a pobírání starobního důchodu

Od 1. 1. 2010 již neexistují omezení, která by jakkoliv limitovala či zakazovala pobírat řádný starobní důchod a zároveň vykonávat práci v pracovněprávním vztahu, tj. na základě pracovní smlouvy, dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. Lze tedy požádat o starobní důchod a i nadále vykonávat svoji práci. Stejně tak je možné začít opětovně pracovat, pokud již starobní důchod požíváte.

Lze dát výpověď důchodci?

Dosažení důchodového věku není podle zákoníku práce výpovědním důvodem. Pokud chce zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr s poživatelem starobního důchodu, uplatní se vůči němu stejné výpovědní důvody a podmínky jako pro kteréhokoliv jiného zaměstnance.

Odstupné by vám tak náleželo pouze v případě, že by důvodem rozvázání vašeho pracovního poměru bylo zrušení zaměstnavatele nebo jeho části, přemístění zaměstnavatele nebo jeho části nebo nadbytečnost způsobená rozhodnutím zaměstnavatele o organizačních změnách. Nárok na odstupné tak je naprosto nezávislý na skutečnosti, že zaměstnanec, se kterým je rozvazován pracovní poměr, pobírá starobní důchod.

Pokud dostanete výpověď z jednoho z výše uvedených organizačních důvodů, bude vám náležet odstupné, jehož výše je nově závislá na délce trvání pracovního poměru. Trval-li pracovní poměr alespoň dva roky, bude vám náležet odstupné ve výši 3 průměrných výdělků (2 průměrné výdělky pokud trval 1 až 2 roky a 1 průměrný výdělek, pokud trval méně než rok).

Kdyby vám zaměstnavatel dal výpověď z důvodu organizačních změn, avšak k takovým změnám by ve skutečnosti nedošlo, vaše pracovní místo by nezaniklo a zaměstnavatel by na vaši práci přijal jiného zaměstnance, mohl byste se domáhat neplatnosti této výpovědi a trvat na pokračování pracovního poměru.

Zaměstnávání invalidního důchodce

Možnost zaměstnat invalidního důchodce již také nepodléhá žádnému omezení. Je ovšem nutné brát v úvahu, v jaké míře je jeho pracovní schopnost omezena. Pokud by invalidní důchodce pracoval nad míru omezení své pracovní schopnosti, riskuje, že by mohlo být dosavadní rozhodnutí o invaliditě přehodnoceno s ohledem na skutečnou možnost dané osoby vykonávat práci. Výše výdělku tak není nikterak limitována, omezení přináší pouze samotná snížená pracovní schopnost.

Práce a předčasný důchod

Jediné omezení i nadále zůstává u možnosti přivýdělku při pobírání předčasného starobního důchodu. Nelze tedy vykonávat jakoukoli výdělečnou činnost a současně pobírat předčasný důchod. Toto omezení však odpadá v okamžiku, kdy poživatel důchodu dosáhne důchodového věku pro řádný starobní důchod.

Odpovídali Ondřej Chlada a Michal Peškar z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Máte nějaký dotaz z oblasti vztahů mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem? Stručně jej popište a zašlete na e-mail kariera@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete v rubrice Kariéra i s odpověďmi renomovaných odborníků. Nepište ale přímo na adresu advokátní kanceláře, kterou vidíte v tomto textu! Agendu spojenou s dotazy do Poradny vyřizuje pouze redakce Novinek.cz. 

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Kdy máte nárok na osobní ohodnocení?

Osobní ohodnocení je součástí mzdy celé řady zaměstnanců. Mnozí se však dříve či později setkají se situací, kdy jim zaměstnavatel osobní ohodnocení nepřizná....

Výběr článků

Načítám