Hlavní obsah

Poradna: Můžu přijít o rodičovský příspěvek, když rozvážu pracovní poměr?

Když se nám narodí dítě, tak je zcela běžné, že na nějakou dobu jdou všechny ostatní věci stranou a staráme se jen o to „maličké“, ale k tomu potřebujeme i určité finanční zázemí – a protože první roky života dítěte nepracujeme, pomáhá nám rodičovský příspěvek. Jenže co když najednou během rodičovské dovolené skončí naše zaměstnání, přicházíme tím automaticky i o rodičovský příspěvek?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Chtěla bych se zeptat, zda v případě, že přistoupím na dohodu o rozvázání pracovního poměru v průběhu rodičovské dovolené a zaměstnavatel mi vyplatí určitou částku, nehrozí mi odebrání rodičovské dovolené? A co peníze, které jsem během rodičovské dovolené dostávala – také o ně přijdu?

Rodičovská dovolená

Rodičovská dovolená je jednou z překážek v práci na straně zaměstnance. Po dobu jejího čerpání není zaměstnanec povinen docházet do práce, resp. konat práci pro zaměstnavatele. Délku rodičovské dovolené si volí zaměstnanec, nejdéle ji však může čerpat do tří let věku dítěte.

V průběhu čerpání rodičovské dovolené je možné rozvázat pracovní poměr dohodou, a to i z důvodu, pro které zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci v průběhu této doby výpověď (např. pro nadbytečnost). Ochranné doby stanovené zákoníkem práce totiž platí pouze pro výpověď či okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele.

Rodičovská dovolená se váže k existenci pracovního poměru u konkrétního zaměstnavatele. Proto v případě rozvázání pracovního poměru v průběhu rodičovské dovolené spolu se skončením pracovního poměru automaticky skončí i rodičovská dovolená.

Rodičovský příspěvek

V době čerpání rodičovské dovolené zaměstnanec většinou pobírá rodičovský příspěvek. Pobírání rodičovského příspěvku však nezávisí na tom, zda zaměstnanec čerpá nebo nečerpá rodičovskou dovolenou ani na tom, zda je vůbec v pracovním poměru.

Jde o dávku státní sociální podpory a její vyplácení je závislé na splnění podmínky osobní celodenní a řádné péče o dítě. Tato podmínka se považuje za splněnou i tehdy, pokud dítě navštěvuje jesle nebo školku v zákonném rozsahu (do dvou let max. 46 hodin za měsíc), nebo pokud zaměstnanec pracuje a v této době zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou.

Pokud zaměstnanec jedním z výše uvedených způsobů podmínku osobní celodenní péče o dítě splní, má nárok na rodičovský příspěvek, a to až do vyčerpání celkové částky 220.000,- Kč, nejdéle do doby, kdy dítě dosáhne 4 let.

Shrnutí

V případě, že v současné době čerpáte rodičovskou dovolenou a přistoupíte na rozvázání pracovního poměru dohodou, pak spolu se skončením pracovního poměru skončí také vaše rodičovská dovolená. Tato skutečnost však nemá žádný vliv na váš nárok na rodičovský příspěvek, který vám bude i nadále vyplácen státem jako dávka sociální podpory.

Odpovídala Romana Náhlíková Kaletová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Kdy vlastně končí směna?

Zatímco na některých pracovištích – typicky v kancelářích – je otázka začátku a konce směny jasná, tak na jiných – to vždy neplatí. Můžeme se v nich poměrně...

Poradna: Od kolika let mohu jít na brigádu?

Je tady opět léto, kdy chce celá řada mladých lidí kromě vytouženého odpočinku u vody nebo v přírodě získat také své první pracovní zkušenosti – a samozřejmě...

Výběr článků

Načítám