Hlavní obsah

Polské nemocnice se připravují na "evakuaci" pacientů

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Nemocnice na jihu Polska se připravují na "nucenou evakuaci" svých pacientů. Brzy je totiž nebude mít kdo ošetřovat. Řada lékařů, kteří žádají vyšší mzdy, se rozhodla opustit zaměstnání a nyní jim končí výpovědní lhůta. Kvůli nedostatku personálu hrozí v zemi uzavření 77 z celkem 608 nemocnic.

Článek

"Výpověď dalo okolo 3800 lékařů ze 120 000 zaměstnaných v Polsku," uvedl náměstek ministerstva zdravotnictví Boleslaw Piecha. Doufá, že na mnohých místech je ještě šance se dohodnout. Ředitelé nemocnic se do poslední chvíle s nimi pokoušejí dohodnout, mnozí ale chtějí vyjet za kolegy do zahraničí.

V kompromis již ale nevěří mnohá zdravotnická zařízení, která se připravují na přepravu pacientů jinam. Nejhorší situace je v Podkarpatském, Svatokřížském a Opolském vojvodství, kde nemocnice opustí okolo 70 procent lékařů.

Zařízení na jihu země připravují harmonogram převozu pacientů. "Nemůžeme již déle čekat, to nelze provést v jednom dni," řekl listu Dziennik ředitel nemocnice v Rzeszowě Bernard Waśko.

Odbory požadují trojnásobek mzdy

Kritické situace se obávají i pacienti. Čekací doby na operace byly již před protesty, které začaly v zemi koncem května, velmi dlouhé, nyní se ještě prodlouží. Odbory chtějí zvýšení platů nejméně na 5000 zlotých (více než 37.000 korun), pro specialisty ještě o 50 procent více. Polský lékař si měsíčně v přepočtu vydělá něco přes 11 000 korun.

Výpovědí polských lékařů využívají agentury zprostředkující práci v zahraničí. Minulý týden v Lodži nabízela jedna z nich zaměstnání ve Španělsku. "Zájem je velký, a to nejen v Lodži. Jisté je, že do Španělska zanedlouho vyjede několik lékařů," uvedla pracovnice firmy Anna Stradzová.

Silnou motivací je výdělek několikanásobně vyšší než v Polsku i zajištění výuky jazyka a ubytování. "Mnoho lékařů se proto rozhodne vyjet s celou rodinou. Prodají domy v Polsku a na Západě začínají nový život," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám