Hlavní obsah

Polovina zaměstnanců věří, že dostane přidáno

Právo, Novinky, kil, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přelom roku s sebou přinesl i růst optimismu mezi zaměstnanci. Téměř polovina jich očekává, že s ohledem na ekonomickou situaci v zemi a dobré finanční výsledky zaměstnavatelů v roce 2018 dostanou přidáno. Vyplývá to z posledního průzkumu Workmonitor personální společnosti Randstad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tři čtvrtiny respondentů v průzkumu Workmonitor uvedly, že si jejich zaměstnavatel v roce 2017 vedl ekonomicky lépe než v roce 2016, a celých 80 procent očekává, že finanční výkonnost jejich zaměstnavatele bude letos ještě lepší než v minulém roce.

Zvýšení mzdy nebo jednorázová odměna

To je i hlavní důvod, proč se proti loňskému roku zvýšilo očekávání pracovníků, že se letos dočkají nárůstu mzdy či bonusů. Zvýšení mzdy očekává celkem 46 procent zaměstnanců, 50 procent předpokládá, že na konci fiskálního roku obdrží od svého zaměstnavatele jednorázovou finanční odměnu.

„Mzdy loni rostly v některých odvětvích i v desítkách procent, zejména tam, kde byly příjmy velmi nízké, zároveň ale rostly i ceny zboží a služeb. Z našeho posledního průzkumu atraktivity zaměstnavatelů Randstad Employer Brand Research vyplývá, že na prvním místě je pro zaměstnance plat. Lidé příliš neslyší na dorovnávání mzdy prostřednictvím různých výkonových a bonusových složek, což bylo dosud ze strany firem preferované řešení,“ upozornila Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad.

Optimismus na trhu práce potvrzuje i generální ředitelka personální agentury ManpowerGroup České a Slovenské republiky Jaroslava Rezlerová. „První čtvrtletí bývá z hlediska zaměstnanosti nejhorším obdobím roku. Firmy nabízejí méně sezónních prací a jejich náborové aktivity jsou nízké, i pokud jde o stálá pracovní místa. V důsledku toho bývá nezaměstnanost na ročních maximech. Aktuální výsledky jsou však optimistické, vzrostl počet velkých firem nad 250 zaměstnanců, které budou nabírat,“ uvedla.

Udržet si pozici na trhu práce

Průzkum Workmonitor se zaměřil i na schopnost respondentů udržet si dobrou pozici na trhu práce. „Velká většina pracovníků cítí osobní zodpovědnost za udržení své zaměstnatelnosti. Celkově to v průzkumu tvrdí 83 procent dotazovaných Čechů,“ dodala Honsová.

S nástupem nových technologií podle ní dochází ke změnám na trhu práce, některé profese zanikají, jiné zase vznikají, a pokud lidé chtějí udržet krok s vývojem, musejí sami investovat do svého průběžného vzdělávání.

Firma, která od svých pracovníků očekává dlouhodobě vysoký výkon a kreativní přístup k práci, by jim každopádně měla umožnit i kvalitní osobní život a silné rodinné zázemí. Lidé mají navíc stále rozmanitější životní styl, což je také třeba zohledňovat.

„U nás jsme zavedli již před lety koncept práce odkudkoli, který lidem umožňuje, aby si sami určili, kdy a kde udělají svou práci. Novinkou je program Prostor pro rodinu, který zvyšuje nárok na rodičovskou dovolenou biologickým i nebiologickým rodičům. Zaměstnancům dává možnost až 20 dnů v roce pečovat o těžce nemocné blízké,“ řekla k tomu v lednu Lenka Čábelová, manažerka komunikace společnosti Microsoft v ČR a na Slovensku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zdravotních sester je pořád málo

Zdravotních sester je v ČR stále nedostatek, situace se ale loni zlepšila, poprvé po pěti letech se jejich úbytek zastavil. Zdravotnické statistiky potvrzují...

Výběr článků

Načítám