Hlavní obsah

Polovina nezaměstnaných je ohrožena chudobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Polovina nezaměstnaných v České republice je akutně ohrožena chudobou. Stávající ekonomická krize může situaci ještě zhoršit a hrozí, že přibude lidí, kteří se ocitnou pod hranicí chudoby, uvedl Jan Keller z Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Až polovině lidem, kteří nemají práci hrozí chudoba

Článek

Počet nezaměstnaných v září přesáhl hranici půl miliónu, a meziročně se tak zvýšil o více než 186 000 osob. V chudobě nyní podle statistik žije více než deset procent obyvatel. Keller dodal, že k chudobou nejohroženějším skupinám patří především mladé rodiny s dětmi a také matky samoživitelky, kterých je v Česku nyní téměř čtvrt miliónu. Právě o těchto skupinách se na rozdíl od seniorů, kteří jsou chudou rovněž ohroženi, podle Kellera zatím příliš nemluví.

Česko je stále evropskou zemí s nejmenším podílem lidí pod oficiálně stanovenou hranicí chudoby. Na druhou stranu však republika patří k zemím s nejvyšším podílem obyvatel, kteří jsou chudobou ohroženi. Keller se tak domnívá, že Česká republika velmi brzy dožene Evropu v té nejhorší možné oblasti, tedy v podílu lidí, kteří jsou chudí.

Záleží na průměrném příjmu

Výpočet hranice chudoby se v každé zemi pohybuje podle vývoje průměrného příjmu a stanovuje se od příjmu těch, kteří v chudobě nejsou. Velmi zjednodušeně lze podle Kellera říci, že v ČR žije pod hranicí chudoby jednotlivec, jehož měsíční příjem je pod hranicí 7000 korun, u dvou lidí žijících ve společné domácnosti je to společný příjem okolo 12 000 až 13 000 korun.

Například Charita Ostrava letos zaznamenala zvyšující se zájem klientů o její služby. "V noclehárně pro osoby bez přístřeší se jedná asi o dvacetiprocentní nárůst a u nízkoprahového denního centra je navýšení zhruba třicetiprocentní," uvedl ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Dodal, že zcela nových klientů pak v noclehárně už nyní evidují o 56 procent více než v loňském roce. "Těch důvodů může být mnoho, určitě zde hraje roli ekonomická krize," míní Pražák.

Podle něj má však na stávající nárůst vliv i systému výplaty sociálních dávek, kdy lidé pro dosažení většího příjmu musí dobrovolně odpracovat určité množství hodin. Pražák se domnívá, že tento systém je sice motivační, ale byl špatně připraven. Mnoho lidí by chtělo dobrovolně pracovat, ale pracovních nabídek je nedostatek.

Už několik let vzrůstá počet lidí, kteří se zadlužují a na druhou stranu se lidem mnohem hůře shání zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Související články

Odboráři se obávají hromadného propouštění

Odboráři se obávají dalšího hromadného propouštění v průběhu podzimu, a to především v souvislosti s ukončením šrotovného v evropských zemích. První signály...

Výběr článků

Načítám