Hlavní obsah

Policii na východě Čech chybí lidé, nábor pokračuje

ČTK, Jan Matějka
HRADEC KRÁLOVÉ

Východočeské policii, která působí v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, oproti plánovanému stavu chybí 168 policistů. Na východě Čech je nyní 3340 policistů, takzvaný podstav by se měl letos nadále snižovat přijímáním nových policistů. Uvedl to ředitel východočeské policie Petr Přibyl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Policie má nedostatek pracovníků nejen na východě Čech.

Článek

"Vloni od policie na východě Čech odešlo 230 lidí a nastoupilo 296 policistů. My na tom v porovnání s republikou nejsme s nedostatkem policistů tak špatně," řekl Přibyl. Podle něj za poslední tři roky opustilo řady policistů na východě Čech přes šest stovek policistů, většina z nich odešla do důchodu.

"Dochází ke generační obměně. V tomto směru je to pro nás velký úkol tyto mladé chlapce a děvčata naučit policejní řemeslo," řekl Přibyl, který tvrdí, že postupné omlazování policistů na východě Čech nemá dopad na výkon práce policie.

Přibyl tvrdí, že nyní o práci u policie v Královéhradeckém a Pardubickém kraji usiluje 320 lidí, jejich počet by mohl také v současné hospodářské krizi stoupat. "Nesnižujeme nároky na uchazeče o práci, z deseti uchazečů vychází zhruba tři přijatí policisté. Ten výběr je i nadále přísný," řekl Přibyl.

Východočeská policejní správa do konce loňského roku spravovala kromě území Královéhradeckého a Pardubického kraje také okresy Semily a Havlíčkův Brod, ty však přešly pod severočeské a jihomoravské policejní ředitelství. Policisté na východě Čech v loňském roce vyšetřovali celkem 26 051 trestných činů, což je o necelých sedm procent méně než v roce 2007. Policie objasnila 47,56 procent ze všech případů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám