Hlavní obsah

Podpora návratu matek do práce

Právo, kil

Jak mohou české firmy zapojit ženy vracející se po mateřské dovolené do pracovního procesu? Stačí zavést větší flexibilitu práce, zajistit jesle či jiná zařízení péče o děti blízko pracoviště a vytvořit možnost sdílení pracovního místa.

Foto: Profimedia.cz

Přijímání žen po mateřské dovolené pomáhá zvyšovat produktivitu práce.

Článek

Tvrdí to čeští respondenti v nejnovějším průzkumu společnosti Regus, kterého se zúčastnilo celkem přes 26 000 odborných pracovníků z více než 90 zemí.

Zvyšuje produktivitu, snižuje náklady

Návrat matek do zaměstnání je důležitý nejen pro ekonomický rozvoj státu. Také na podnikové úrovni, podle názoru respondentů, pomáhá přijímání žen po mateřské dovolené zvyšovat produktivitu a snižuje náklady na nábor a školení.

Lednový výzkum tak potvrzuje zjištění z předchozího průzkumu společnosti Regus, z něhož vyplynulo, že 56 % společností po celém světě si cení matek vracejících se po mateřské dovolené na částečný úvazek, protože nabízejí dovednosti a zkušenosti, které se na současném trhu hledají jen těžko.

Co potřebují ženy k návratu do práce:

• flexibilní pracovní dobu (92 %),

• flexibilní pracovní dobu (92 %), • jesle, školky a jiná předškolní zařízení v blízkosti pracoviště (86 %),

• flexibilní pracovní dobu (92 %), • jesle, školky a jiná předškolní zařízení v blízkosti pracoviště (86 %), • možnost práce blíže k domovu (82 %),

• možnost sdílení pracovního místa (46 %).

Pracovní zvyklosti se mění

Rudd Doggen, regionální ředitel společnosti Regus pro střední a východní Evropu, k výsledkům průzkumu uvedl:

„Neustále přicházíme o schopné pracovnice s klíčovou kvalifikací, protože ženy zjišťují, že není možné skloubit péči o dítě se zaměstnáním. Pracovní zvyklosti se globálně mění směrem k vyšší flexibilitě práce. Tento průzkum ukazuje, že změna pracovních zvyklostí je velmi důležitá právě u žen vracejících se do zaměstnání, protože jinak bude jejich přínos pro firmy a národní ekonomiky velmi omezen.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám