Hlavní obsah

Podnikat v pohřebnictví půjde jen se zkouškou

Noví podnikatelé v pohřebnictví asi budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru. K pohřbům zesnulých se nebudou smět používat nejlevnější papírové rakve. Sněmovna by měla vládní novelu, která novinky zavede, podle doporučení výboru pro veřejnou správu schválit. Návrh, který už dřív podpořil i ústavně-právní výbor, také posílí kontrolu v oboru a upraví sankce za prohřešky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně Karla Šlechtová

Článek

Členové výboru pro veřejnou správu chtějí novelu mírně upravit, podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) spíše technicky.

„Věcně se na zákonu nemění vůbec nic,“ řekla.

Fyzická osoba bude moci dostat za přestupky pokutu až 100 tisíc korun.

Výbor podpořil jen pozměňovací návrhy, s nimiž ministerstvo souhlasilo. Na tři desítky poslaneckých pozměňovacích návrhů výbor nepodpořil. Podle Šlechtové nesly rukopis hrobníků a pohřebních služeb. Z řad členů výboru ale také zazněly obavy, aby kontroly nenarušovaly samotné pohřby.

Pohřby zdražit nemají

Předloha by měla podnikání v pohřebnictví podle ministerstva pro místní rozvoj kultivovat. Fyzická osoba bude moci dostat za přestupky pokutu až 100 tisíc korun, právnická až 500 tisíc korun. V některých případech se předpokládá i odebrání koncese.

Ke zdražení pohřbů novinky, k nimž patří i povinnost vydávat faktury, s výjimkou takzvaných sociálních pohřbů, podle Šlechtové nepovedou.

Reklama

Související články

Třetinu živnostníků v ČR tvoří ženy

Každý pátý Čech starší 15 let, celkem 1,8 miliónu lidí, má v současnosti živnostenský list. Svoji živnost však využívá pouze 1,4 miliónu jedinců, zbytek ji má...

Výběr článků

Načítám