Hlavní obsah

Padesátníci se musí dále zdokonalovat

Právo, kil

Pokud se lidé nad padesát let chtějí v současnosti prosadit na trhu práce, nemohou spoléhat jen na své zkušenosti, ale musí pokračovat v sebevzdělávání.

Foto: Profimedia.cz

Pro starší uchazeče o práci je důležité ukázat, že chtějí pracovat a že mají potřebnou energii.

Článek

„Uplatnění najdou hlavně tam, kde je požadována odbornost,“ říká Iva Didová ze společnosti Adecco, která se zabývá personálními službami.

Zvládat jazyky i jednání s lidmi

Podle Didové to klade požadavky na průběžné vzdělávání lidí nejen v oboru, v němž pracují, ale také například na doplňování jazykové vybavenosti nebo trénování interpersonálních dovedností, takzvaných soft skills. „Zaměstnavatelé kladou stále větší důraz na komunikační schopnosti zaměstnanců, jejich empatii vůči klientům, schopnost prosadit se, na týmovou spolupráci nebo sledování novinek a trendů v oboru,“ shrnuje Didová.

Povoláními, kde má věková kategorie 50 největší šanci se uplatnit, jsou podle Didové například projektanti, konstruktéři, rozpočtáři nebo účetní, kde lze těžit ze zkušeností. Padesátníci mohou rovněž využít své zkušenosti v oblastech jako je poradenství, trénink nebo koučování.

Ukázat, že mají elán

Pro starší uchazeče o práci je důležité ukázat, že chtějí pracovat a že mají potřebnou energii. „Jestliže chtějí pracovat, pak musí pracovat tvrdě, ale i chytře. A také by měli být schopni skutečně využít svých zkušeností v jiných oblastech, než na které byli doposud zvyklí,“ doporučuje Didová.

Starší jsou loajálnější

„Některé firmy si ale začínají uvědomovat, že zatímco mladší, méně zkušení zaměstnanci se mohou na první pohled zdát levnější, zároveň jsou náchylnější ke změnám zaměstnání za účelem budování kariéry než starší lidé, kteří jsou loajální. A tak myšlenka zaplnit firmu pouze mladými zaměstnanci nemusí vyznít z hlediska vytváření stabilních pracovních týmů jako úplně nejlepší,“ upozorňuje Iva Didová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám