Hlavní obsah

Ožívající ekonomika přináší absolventům lepší vyhlídky

Novinky, kil

Díky postupnému zlepšování ekonomické situace klesla míra nezaměstnanosti absolventů škol napříč všemi kategoriemi vzdělání. Údaje vycházejí z předběžné zprávy Národního ústavu pro vzdělávání, který vydává každý rok zprávu o nezaměstnanosti čerstvých absolventů. Podrobnější data budou k dispozici na přelomu září a října.

Foto: Profimedia.cz

Situace absolventů na trhu práce se začala zlepšovat.

Článek

„Poslední vývoj naznačuje, že po výrazném zhoršení v období září 2012 – duben 2013 se situace absolventů na trhu práce začala zlepšovat, zřejmě vlivem postupného ožívání ekonomiky. Zatímco v září 2013 bylo evidováno 41 tisíc nezaměstnaných absolventů, v dubnu 2014 klesl jejich počet na 29 tisíc, na trhu práce se jich tedy uplatnilo 12 tisíc,“ vysvětluje Ing. Jiří Vojtěch, vedoucí referátu trhu práce.

Situace v učebních oborech

V učebních oborech vykazují nejnižší míru nezaměstnanosti vyučení skupin Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika a Strojírenství a strojírenská výroba. Míra nezaměstnanosti čerstvých absolventů elektrotechnických oborů představuje 11,0 % a strojírenských 13,1 %.

Vysoká míra nezaměstnanosti vyučených je naopak ve skupinách Gastronomie, hotelnictví a turismus (19,8 %), Zpracování dřeva (19,7 %), Potravinářství a potravinářská chemie (19,3 %) a Stavebnictví (19,0 %).

Situace v maturitních oborech

V maturitních oborech dosahují nejnižší míry nezaměstnanosti vedle oborů Lyceí (7,7 %) také skupiny Strojírenství, strojírenská výroba (9,7 %), Zdravotnictví (10,2 %), Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika (10,2 %). Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti vykazují maturanti skupin Zemědělství a lesnictví (14,6 %) a Gastronomie, hotelnictví a turismus (13,7 %).

Pomůže těsnější propojení teorie s praxí

„Jsem přesvědčen, že záměr ministerstva školství více propojit trh práce se vzdělávací soustavou se v budoucnu projeví právě v uplatnitelnosti absolventů na tomto trhu. Jsem toho názoru, že školství musí na přípravě vzdělávacího systému úzce spolupracovat se zaměstnavateli,“ prohlásil ministr školství Marcel Chládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám