Hlavní obsah

Otálení s hledáním práce může absolventy přijít draho

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užívat si poslední prázdniny a hledání práce odložit až na září se nemusí absolventům středních a vysokých škol vyplatit. Hrozí jim, že v takovém případě zůstanou bez práce dlouhé měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Velkou roli při hledání práce hraje u absolventů i vystudovaný obor.

Článek

V mnoha firmách hledají lidi s nástupem do práce od září, aby se do chodu firmy zapojili po skončení volnějšího dovolenkového období. Výběrové řízení může trvat i několik týdnů a skládat se z více kol. Začít s hledáním práce až v září je proto pozdě, protože absolvent zmešká řadu příležitostí a nakonec může zůstat bez práce,“ varuje Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Na kulturology nečekají

Velkou roli při hledání práce ovšem hraje i vystudovaný obor. Někteří absolventi si dokážou najít práci okamžitě, na ostatní čeká množství pohovorů, než se k novému zaměstnání propracují. „O specialisty informačních technologií se firmy perou, filozofové, kulturologové, sociální pracovníci nebo enviromentální manažeři budou práci hledat mnohem hůř. IT specialisté si tudíž mohou nechat hledání práce na později, ti ostatní nikoli,“ zdůrazňuje Filip Brož, rovněž ze společnosti McROY Czech.

Podobná situace je i v případě středoškolských pozic. Velký zájem je o programátory CNC strojů, CNC obráběče kovů, svářeče či elektrikáře. O práci se však mohou bát zedníci, lesní pracovníci, krejčí a profese zaměřené na zemědělství. V těchto oborech je dobré začít práci hledat hned, jinak se může snadno stát, že dotyčný rozšíří řady dlouhodobě nezaměstnaných.

Absolventi s praxí mají výhodu

Nejméně problémů s hledáním práce mívají mladí lidé, kteří už během školy získali praxi. „Zkušenosti ve svém oboru má podle našich informací přibližně čtvrtina mladých lidí. Jejich šance najít si rychle práci je třikrát vyšší než u těch, kdo žádnou praxi nemají,“ dodává Surka.

Mladým lidem proto doporučuje, aby se snažili hledat během školy brigády v oborech, které studují. „Mnohé firmy jsou totiž zvyklé přijímat lidi, se kterými měly na pozici brigádníků dobré zkušenosti. Proto se určitě vyplatí brigády nepodceňovat,“ připomíná Filip Brož ze společnosti McROY Czech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám