Hlavní obsah

Odbory v Alitalii přistoupily na dohodu o záchraně firmy

– ŘÍM

Největší odbory ve ztrátové italské letecké společnosti Alitalia v pondělí přistoupily na rámcovou dohodu, která předá firmu do rukou nového vlastníka a umožní uchránit ji od likvidace. Stále však chybí souhlas větší části odborových svazů a Alitalii hrozí, že se ocitne bez paliva, protože jí docházejí peníze.

Článek

Na nočním jednání s vládou a konsorciem domácích podnikatelů, které chce firmu koupit, uzavřely dohodu čtyři italské hlavní odborové konfederace – CGIL, CISL, UIL a UGL. Zbývá však souhlas dalších pěti odborových skupin. V jednáních se má pokračovat, výsledek je však nejistý.

Alitalii nyní hrozí, že bude muset zrušit některé své lety, protože nemá peníze na nákup paliva. Šéf italského ropného koncernu ENI Paolo Scaroni dnes prohlásil, že Alitalii už bez peněz předem benzin nedá. „Ani kdyby mě o to žádal Berlusconi nebo papež,” řekl Scaroni listu La Repubblica.

Alitalii chce koupit skupina prominentních podnikatelů CAI, které Berlusconi přesvědčil, aby se pokusili Alitalii zachránit. Většina odborových svazů u Alitalie však nesouhlasí s novou pracovní dohodou zahrnutou do záchranného plánu, se snížením mezd a rušením pracovních míst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám