Hlavní obsah

Nezaměstnanost se může vyšplhat na deset procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nezaměstnanost, která v samotném měsíci březnu rostla poprvé po deseti letech, bude podle odborníků nadále kvůli hospodářské recesi stoupat a ke konci letošního roku by se dokonce mohla přiblížit deseti procentům.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Podporu automobilového průmyslu může přinést například zavedení šrotovného

Článek

Pro státní rozpočet to podle ekonomů a analytiků znamená další výrazný nárůst výdajů na podpory v nezaměstnanosti, na druhou stranu však odbory zřejmě nebudou požadovat výrazné zvýšení mezd a soustředí se spíše na zachování pracovních míst.

V případě počtu uchazečů na jedno pracovní místo se přitom podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové vrací ekonomika k normálu. V březnu stoupl průměrný počet uchazečů na jedno pracovní místo na 8,1 uchazeče, přičemž průměr za posledních sedm let je 8,8 uchazeče. "Stav trhu práce v létě 2008 byl nestandardní," upozornila.

"Zvyšuje se riziko, že míra nezaměstnanosti se přehoupne na počátku příštího roku přes deset procent. Prozatím očekáváme na začátku roku míru nezaměstnanosti 9,8 procenta," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Na druhou stranu neočekává přehnané požadavky odborářů na růst mezd. "Jejich zájem se zaměří ne na mzdy, ale na udržení zaměstnanosti," uvedl s tím, že nominální růst mezd by mohl tak být letos nižší. "Je pravděpodobné, že svého vrcholu dosáhne nezaměstnanost v posledním čtvrtletí tohoto roku a přiblíží se hodnotě deseti procent," uvedl analytik společnosti Fio Josef Novotný.

Propouští se příliš rychle

Růst nezaměstnanosti přitom podle analytika ČSOB Petra Dufka způsobuje jednoznačně zpomalování a následná recese české ekonomiky. "Dynamika, s jakou se v ČR propouští, je neuvěřitelně rychlá. Sezónní práce sice vylepší některé výsledky dalších měsíců, ale celkový negativní trend nezmění," dodal.

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Petra Kužela dnešní čísla dokumentují trend dobíhajících výpovědí, který započal na přelomu letošního a loňského roku, kdy podniky v rámci úspor způsobených velkým výpadkem zakázek a odbytu musely přistoupit k redukci počtu pracovních sil. "Nicméně se zde projevil příznivý trend nastupujícího jara a začátku sezónních prací, díky kterým se podařilo mnoha lidem opět nalézt své pracovní uplatnění. Počet lidí, kteří získají alespoň takovou možnost pracovat na omezenou dobu, se v dubnu a květnu ještě významně zvýší," konstatoval Kužel.

Na další vývoj nezaměstnanosti bude mít podle Kužela vliv i přijetí protikrizových opatření. "Například šrotovné v sousedních zemích znamenalo významnou vzpruhu pro tuzemský automobilový průmysl a další subdodavatelská odvětví. Lze očekávat, že brzké přijetí opatření tuzemskou politickou reprezentací jako například snížení sazby sociálního pojištění nebo zrychlené odpisy majetku ušetří firmám nemalé prostředky a umožní jim zastavit trend propouštění zaměstnanců," míní Kužel.

Česká republika kopíruje Evropu

Podle Svazu průmyslu a dopravy SP ČR je vývoj na tuzemském trhu práce v evropském kontextu. "Pokles zakázek doma i v zahraničí bude i podle našich průzkumů postupně dopadat na zaměstnanost a v průběhu letošního roku se situace bude zhoršovat tak, jak na firmy budou dopadat problémy spojené s financováním provozu. A to i přesto, že jarní a letní sezona bývá pro tvorbu míst příznivější než zimní období," analytik svazu Oldřich Körner.

Rostoucí nezaměstnanost bude podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka samozřejmě znamenat další nárůst povinných výdajů na dávky pro nezaměstnané. "Už za první letošní kvartál se objem vyplacených peněz výrazně zvýšil. V březnu stát vyplatil 1,27 miliardy korun, což je téměř dvojnásobek ve srovnání se stejným měsícem minulého roku," upozornil.

Extrém se konat nebude

Skutečně vysoké nezaměstnanosti se ale podle Šichtařové česká ekonomika bát nemusí. "Trh práce opouští silné poválečné ročníky a na jejich místo nastupují slabé ročníky z konce osmdesátých let. Kromě toho počet mladých lidí, kteří chtějí studovat a odkládají tím nástup na trh práce, roste," upozornila. Není nutné se tak podle ní obávat nezaměstnanosti nad deset procent po řadu měsíců, jako tomu bylo například v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Liberecku skončí kvůli recesi továrna

V Raspenavě na Liberecku skončí v polovině roku továrna Steinel Elektronik se 176 zaměstnanci. Mezinárodní společnost Steinel přestěhuje výrobu horkovzdušných...

Výběr článků

Načítám