Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesá, roste ale počet neumístitelných uchazečů

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezaměstnanost by koncem letošního roku mohla klesnout na úroveň šesti procent. Nezaměstnanost dlouhodobě klesá od druhého pololetí 2004, počet volných míst ale stále zůstává vysoký, zejména díky obtížně umístitelným uchazečům v evidenci úřadů práce.

Článek

Průměrná roční hodnota míry nezaměstnanosti by tak při šesti procentech na konci roku činila 6,6 až 6,7 procenta a byla by tak o 1,4 až 1,5 procentního bodu nižší než loni.Vyplývá to ze zprávy ministerstva práce a sociálních věcí, kterou bude ve středu projednávat vláda.

Ministerstvo financí koncem října odhadlo pro letošek pokles nezaměstnanosti až na 5,5 procenta, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v létě předpověděla její snížení v Česku na 6,5 procenta. 

Nezaměstnanost dlouhodobě klesá od druhého pololetí 2004. Pozitivní je i dosavadní letošní vývoj, do konce 1. pololetí podíl lidí bez práce klesl o 1,4 procentního bodu. Letos v říjnu dokonce klesla míra nezaměstnanosti v Česku na 5,8 procenta, což byl nejnižší údaj za posledních devět let.

Podle MPSV by příští rok měla míra nezaměstnanosti dále klesat, ale ve srovnání s letošním rokem mírnějším tempem, meziročně okolo 0,6 až 0,7 procenta. Bude se zvyšovat podíl obtížně umístitelných uchazečů v evidenci úřadů práce, odhaduje ministerstvo. Nezaměstnanost mohou příznivě ovlivnit i projekty a programy na podporu zaměstnanosti a rekvalifikace financované ze státního rozpočtu nebo z Evropského sociálního fondu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám