Hlavní obsah

Německá automobilka Daimler maže zaměstnancům na dovolené všechny příchozí e-maily

Řada zaměstnanců velkých firem nemá klid ani na dovolené, pokud jim chodí e-maily či upozornění o elektronické poště na chytrý telefon či soukromý počítač. Jediným řešením je pracovní schránku ignorovat anebo pracovat u německé automobilky Daimler. Ta totiž přijala opatření, že jakmile je zaměstnanec na dovolené, všechny jeho příchozí e-maily se okamžitě mažou.

Zaměstnanci by měli na dovolené odpočívat, a nikoli číst pracovní e-maily.

Článek

Odesílateli pak přijde zpráva, že jeho elektronický dopis nebyl doručen, protože dotyčný je na dovolené.

Vracejí se k čistému stolu

„Naši zaměstnanci by měli na dovolené odpočívat, a nikoli číst pracovní e-maily. Pomocí vracení mailů odesílateli se lidé z dovolené vracejí k čistému pracovnímu stolu. Nemají přeplněnou poštovní schránku, je to obrovská emocionální úleva,“ vysvětluje Wilfried Porth ze společnosti Daimler v rozhovoru pro Financial Times.

Nepřetěžovat zaměstnance

Automobilka je jednou z německých firem respektujících doporučení německého ministra práce, který vyzval zaměstnavatele, aby nepřetěžovali své zaměstnance v době volna a po pracovní době a kontaktovali je e-mailem či telefonicky jen v nejnutnějších případech. Německo dlouhodobě řeší vyvážení pracovní doby a volna kvůli zdraví a produktivitě lidí.

Soukromí respektují i další firmy

Deutsche Telekom rovněž rozesílá po pracovní době, o víkendech a během dovolených svým zaměstnancům jen minimum e-mailů, a to jen ty nejnutnější. Podobné opatření praktikuje rovněž automobilka Volkswagen, která zaměstnancům večer po pracovní době už nepřeposílá e-maily na telefony BlackBerry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám