Hlavní obsah

Nejhůře placenou profesi v Česku mají uklízečky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejhůře placenou profesi v Česku mají uklízečky s průměrnou měsíční mzdou 9771 korun. Vyplývá to z kontinuálního průzkumu mezd a platů na serveru Merces. Druhou nejhůře placenou profesí jsou v tuzemsku vrátní a pracovníci informačních center s průměrným platem 10 496 korun.

Článek

Třetí nejnižší platy pobírají pomocní pracovníci v cestovním ruchu, gastronomii a hotelnictví, a to v průměru 10 696 korun měsíčně. Možnosti porovnat svůj plat za první rok fungování serveru využilo 200 774 tuzemských zaměstnanců. Využití je podmíněno schopností pracovat s internetem.

O své platové poměry se zajímají nejvíce lidé se středoškolským vzděláním s maturitou, lidé mezi 25 a 34 lety a více muži než ženy. Nejvíce frekventovanou profesí, která chtěla porovnat svůj plat, byli referenti čili administrativní pracovníci. Těch se zaregistrovalo 16 105. Celkem 34 profesí je v průzkumu zastoupeno více než 1000 respondenty.

Zhruba třetina respondentů má v průzkumu minimálně vyšší odborné vzdělání. Středoškoláků bylo celkem 63 procent, zatímco lidí se základním vzděláním pouhá tři procenta, což je méně než by odpovídalo jejich zastoupení v populaci. Vysokoškolské vzdělání měla pětina respondentů.

Podle očekávání jsou nejvyšší průměrné mzdy v Praze, až s odstupem následují další regiony jako Středočeský kraj, Plzeňský a Jihomoravský. Podle Českého statistického úřadu průměrná hrubá mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,9 procenta na 23 144 Kč. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám