Hlavní obsah

Nejchytřejší jsou matematici a fyzici

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší průměrné IQ mají studenti fyziky a matematiky, v závěsu za nimi se pak umístili studenti farmacie a lékařství, ale také možná trochu nečekaně studenti politologie a architektury. Pracovat chtějí v prestižních společnostech. Naopak studenti zemědělství, sociologie, lesnictví a mezinárodních vztahů se pohybovali na nejnižších příčkách. Vyplývá to z průzkumu studijního portálu Primát.cz, který ve spolupráci s Mensou ČR už několik měsíců provádí historicky nejrozsáhlejší cvičné IQ testování českých vysokoškoláků.

Foto: Masarykova univerzita

Nejlepších výsledků v testování zatím dosáhla Masarykova univerzita v Brně.

Článek

„Je třeba si uvědomit, že i studenti těch oborů, které skončily na spodních příčkách, dosáhli v rámci celkové české populace velmi nadprůměrných výsledků,“ zdůrazňuje Maxim Gorjainov, projektový manažer portálu Primát.cz. Test je podle něj navíc jen cvičný a výsledky jsou pouze orientační. Přesnou hodnotu IQ lze zjistit jen fyzickým testem, např. přímo v Mense ČR.

Moravané jsou nadanější

Test nerozlišuje výsledky pouze podle oborů, ale také podle škol. Nad českými školami, možná překvapivě, dominují ty moravské. Nejlepších výsledků v testování zatím dosáhla Masarykova univerzita v Brně, dobře se umístily i Vysoké učení technické v Brně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nebo dvě ostravské univerzity – Vysoká škola báňská a Ostravská univerzita.

Naopak tradičně prestižní české školy, jako jsou Univerzita Karlova nebo České vysoké učení technické, ve výsledcích poněkud zaostávají.

Státní správa ty nejchytřejší neláká

Po provedení samotného testu byla respondentům nabídnuta také možnost vybrat si, které společnosti jsou v jejich očích zajímavými zaměstnavateli a kde by se po skončení svého studia chtěli ucházet o práci.

U respondentů s nejvyšším naměřeným IQ byly nejčastějšími odpověďmi prestižní nadnárodní společnosti, jako jsou Facebook, MBtech Bohemia či McKinsey & Company. Kromě nich se vysoko umístilo také působení ve výzkumu.

Studenti, jejichž průměrné naměřené IQ se v testu umístilo na nejnižších příčkách, preferovali spíše stabilnější a tradičnější zaměstnání, nejčastěji ve státní správě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám