Hlavní obsah

Nedostatek pracovních sil snižují kvalifikovaní migranti, tvrdí studie

Praha

Vzdělaní migranti pomáhají snižovat nedostatek pracovních sil po celém světě včetně tuzemska. Ve srovnání s loňským rokem tlak na globální trh práce mírně poklesl. Po světě je v pohybu více migrantů než kdy dříve, současně ale stoupá úroveň jejich kvalifikace, jak vyplývá ze studie Global Skills Index, v níž personálně poradenská společnost Hays posuzuje vývoj pracovních trhů ve 33 zemích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oživené globální hospodářství těží podle studie z uvolnění tlaku na pracovní trhy, které loni nastalo v důsledku rostoucího počtu vzdělaných migrantů a přísunu kvalifikovaných pracovních sil do řady zemí. Příchod migrantů v mnoha zemích působí jako protiváha stárnoucí domácí populace.

Přesto nedostatek vhodných pracovních sil trvá a mnoho firem tak má nadále potíže s nacházením potřebných odborníků pro specializovaná pracovní zařazení a sektory, uvádí studie.

Dlouhý proces získání pracovního povolení

„K oslovování uchazečů ze zahraničí přistupují častěji i české firmy. Je to pro ně jediné řešení, jak nenechat svá pracovní místa neobsazená, když se nedaří najít uchazeče z lokálních zdrojů. Jde především o pozice v IT či v centrech sdílených služeb. Zdlouhavý proces získání pracovního povolení či nostrifikaci vzdělání jim ale jejich snahy značně komplikuje,” uvedl ředitel Hays v ČR Ladislav Kučera.

Aktivní podporou kvalifikované migrace a posílením její účasti na pracovním trhu je podle zprávy možné zmírnit negativní dopad očekávaného úbytku 50 miliónů pracovníků v produktivním věku v Evropě v horizontu deseti let.

Letos se počet osob v produktivním věku ve všech zemích zahrnutých do indexu s výjimkou Indie sníží v důsledku celkového stárnutí populace téměř o milión. Nicméně množství dostupných zaměstnanců se zvýší o 1,1 miliónu, v důsledku rostoucí zaměstnanosti ve sledovaných zemích a stoupajícího počtu migrantů, kteří jsou vzdělanější než dříve.

Pružný způsob práce

Podle údajů OSN žije 244 miliónů osob, tedy 3,3 procenta světové populace, mimo svou rodnou zemi. Data využívaná k tvorbě indexu rovněž ukazují, že v EU loni dosáhl podíl vysokoškolských absolventů v celkovém počtu osob narozených v jiné zemi 29 procent, což ve srovnání s rokem 2011 znamená nárůst o tři procentní body.

Rozšiřující se možnosti internetového připojení a nové technologie vedou ve světě k růstu počtu pracovníků využívajících pružný způsob práce. Za poslední desetiletí se v USA množství práce vykonávané nezávisle, na smlouvu, prostřednictvím dočasného zaměstnání či jednotlivých výkonů zvýšilo o pět procentních bodů a týká se 15 procent všech pracujících. V Evropě rostl za pět let objem nezávisle vykonávané pracovní činnosti čtyřikrát rychleji než celková zaměstnanost.

„V západních zemích pozorujeme velký nárůst flexibilních pracovních úvazků. Firmy tak lépe reagují na požadavky uchazečů a v náborech jsou úspěšnější. Zde má ČR stále velký prostor ke zlepšení,” upozornil Kučera.

Reklama

Související články

Cizinci nejsou levnou pracovní silou

Stále více firem zaměstnává cizince, protože je k tomu dohnala ekonomická realita, na současném pracovním trhu v Česku totiž panuje fakticky plná zaměstnanost....

Výběr článků

Načítám