Hlavní obsah

Nedostatek míst ve školkách pomáhají řešit dětské skupiny na pracovišti

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problém nedostatečné kapacity školek se snaží řešit vládní návrh zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Zákon by mohl být účinný od září, ministerstvo práce a sociálních věcí ale již nyní pomáhá firmám a organizacím budovat podobné skupiny na pracovišti. Potřebné finance jim poskytl Evropský sociální fond.

Foto: Profimedia.cz

Mezi výhody dětských skupin patří zajištěné hlídání po celou pracovní dobu.

Článek

„Plánovaná výstavba nových mateřských školek za spolufinancování obcí je sice řešením, ale až výhledovým. Do té doby zůstávají desetitisíce rodin s malými dětmi bez pomoci. Proto je potřeba hledat alternativy, které rodičům umožní vrátit se do práce,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s tím, že vybudování dostatečné sítě veřejných školek považuje stále za prioritu.

Skupiny jsou praktickým nástrojem

Přestože dětské skupiny mají i řadu odpůrců, jsou podle odborníků praktickým nástrojem pro slaďování rodinného a profesního života. Rodičům umožňují chodit do zaměstnání a zároveň zůstat s dětmi v blízkém kontaktu.

Mezi výhody patří společná cesta do školky a práce, možnost navštívit dítě v průběhu dne a mít zajištěné hlídání po celou pracovní dobu – třeba i při mimořádném pracovním nasazení. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto už před časem začalo zařízení typu dětské skupiny podporovat prostřednictvím Evropského sociálního fondu.

Počítá se s nimi i do budoucna

Aktuálně se realizuje 36 projektů Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) na zařízení typu dětské skupiny. Výzvy k podávání projektů zaměřených na vznik a provoz zařízení péče o děti předškolního věku byly sice již uzavřeny, předpokládá se však, že služby péče o děti budou součástí i budoucího Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) pro období 2014–2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám