Hlavní obsah

Nástup absolventů letos nezaměstnanost nezvýšil

Novinky, kil

Trh práce v České republice se mění. Zatímco v uplynulých letech bylo obvyklé, že nástup čerstvých absolventů zdvihal zvláště po odeznění letních brigád procento nezaměstnanosti, letošní září přineslo dokonce její pokles. Podle údajů serveru Profesia.cz je nejvíce volných míst pro absolventy ve výrobě, obchodu a v administrativě.

Foto: Profimedia.cz

Nejhůře hledají uplatnění absolventi oborů humanitních, uměleckých a zaměřených na ekologii a ochranu životního prostředí.

Článek

Pozitivní je i růst počtu volných pracovních míst - těch evidují úřady práce aktuálně přes 56 tisíc, což je o téměř dva tisíce více než v posledním prázdninovém měsíci. Míra nezaměstnanosti v České republice po třech měsících letní stagnace poklesla a dosáhla na úroveň 7,3 procenta. Lidí bez práce je o šest tisíc méně než v předchozím měsíci, a dokonce o 28 tisíc méně než v září minulého roku. Podle údajů serveru Profesia.cz je 17 % poptávaných pracovních pozic vhodných pro absolventy.

Málo příležitostí pro umělce a ekology

„I přes pozitivní vývoj není nástup do prvního zaměstnání pro absolventy snadný. Nejhůře hledají uplatnění absolventi oborů humanitních, uměleckých a zaměřených na ekologii a ochranu životního prostředí,“ připomíná Zuzana Lincová, ředitelka Profesia Česká republika.

Částečné úvazky při studiu

Překážkou pro čerstvé absolventy zůstává nejčastěji nedostatek praxe. Ale i v této oblasti se situace mění, zvláště pro vysokoškoláky. Řada firem nabízí možnost částečných úvazků pro studenty už během studia a po absolvování je potom často přijme do běžného pracovního poměru, protože tak získá zaměstnance, kteří se již ve firmě orientují, navíc často poznali její činnost „od základů“.

Můstkem k zaměstnání je praxe

„Studentům již několik let nabízíme možnost pracovat v naší společnosti na částečný úvazek v době studia a s tímto projektem máme výborné zkušenosti,“ říká Marek Gešo ze společnosti Accenture a dodává: „Po dokončení vysoké školy u nás tito absolventi často pokračují v plnohodnotném režimu a my získáváme kvalitní pracovníky, kteří už o práci v naší firmě něco vědí a mají reálné představy o svých možnostech a perspektivě.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám