Hlavní obsah

Nadcházející sobota je příležitostí k oslavě Mezinárodního dne rovnosti žen a mužů

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zítra, v sobotu 19. 6. 2010 budeme slavit Mezinárodní den rovnosti žen a mužů. Poprvé byl vyhlášen v roce 2006 z iniciativy společnosti Gender Studies, k níž se připojily dalších neziskové organizace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zprvu jsme se zabývali především nerovnostmi na trhu práce, přímo jsme oslovovali ohrožené skupiny, tedy ženy mezi 24 - 35 lety, ženy starší padesáti let, muže – otce a  muže na rodičovské dovolené,“ říká mluvčí Gender Studies Kateřina Dušková.

„Naším cílem je informovat veřejnost o palčivosti problému nerovnosti žen a mužů ve společnosti, naplnit název rovné příležitosti obličejem a příběhem, informovat ohrožené skupiny o jejich možnostech a vyvolat mediální a informační tlak na politiku,“ dodává.

V dalších letech přibyla i diskriminace obecněji a sexuální obtěžování. Dále se organizátoři věnovali tématu slaďování osobního a pracovního života. Vedle diskriminace na základě pohlaví se začali věnovat i diskriminaci na základě věku a postavení sexuálních menšin v České společnosti.

„V letošním roce budou naši poradci a poradkyně na informačním stánku Gender Studies před centrem Zlatý Anděl v Praze na Smíchově poskytovat krom jiného i informace týkající se znásilnění a sexuálního násilí,“ upozorňuje Dušková.

Od časného rána 19. 6. budou také kameloti a kamelotky roznášet po Praze a Brně bezplatné noviny Půl na půl, které k příležitosti oslav Mezinárodního dne rovnosti Gender Studies každoročně vydává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám