Hlavní obsah

Na Zlínsku podpoří výuku řemesel stipendii

Zlínský kraj letos vyplatí učňům na stipendiích 4,2 miliónu Kč. Peníze jsou určeny na podporu řemesel vyučovaných v krajských i soukromých školách. Čerpají je učni patnácti oborů, které nejsou na trhu práce dostatečně zastoupeny, řekl novinářům radní Ladislav Kryštof (ČSSD). Motivační stipendia nyní využívá 1114 učňů.

Foto: Profimedia.cz

Strojírenské firmy se neustále potýkají s nedostatkem odborníků.

Článek

"Naší hlavní snahou je vyjít vstříc potřebám průmyslu, firem, které se neustále potýkají s nedostatkem odborníků," uvedl Kryštof. Podle něj je nyní v podporovaných oborech ve třetích ročnících 372, ve druhých 362 a v prvních 380 učňů. Zlínský kraj podporuje žáky učňovských oborů od roku 2007.

Po stavebnictví a strojírenství přišly další obory

Program se nejprve zaměřoval na stavebnické a strojírenské obory, později ho hejtmanství rozšířilo. Dnes zahrnuje obory instalatér, klempíř, podlahář, malíř a lakýrník, tesař, zedník, strojní mechanik, nástrojář, karosář, autolakýrník, obráběč kovů, sklář, řezník - uzenář, výrobce obuvi i zemědělec - farmář.

Kvalifikovaných dělníků je pořád málo

Učni mohou získat měsíční příspěvek podle ročníku od 300 do 500 korun a jednorázově si mohou při prospěchu s vyznamenáním přijít i na zajímavou odměnu k vysvědčení, která opět podle ročníku činí 1500 až 5000 korun. Přes tuto motivaci ale ze škol stále nevychází dostatek kvalifikovaných dělníků.

Pomáhají si rekvalifikacemi

Například kunovický výrobce letadel Aircraft Industries postrádá dlouhodobě letecké klempíře, mechaniky, frézaře, nýtaře a další dělnické profese. Přestože se zájem o kunovickou střední leteckou školu zvyšuje, společnost musí často rekvalifikovat lidi jiných profesí. Podobně jsou na tom sklárny v Květné, kterým chybí skláři a noví ze škol nevycházejí.

Do škol nastupují slabší ročníky

Zlínský kraj chtěl kvůli nižšímu počtu žáků vycházejících ze základních škol neotevřít po jedné třídě čtyřletého studia v gymnáziu v Lesní čtvrti a Gymnáziu TGM ve Zlíně. Rozhodnutí ale vzbudilo nevoli studentů, jejichž petici podepsaly stovky lidí. Kriticky se vyjádřil i zlínský magistrát. Nakonec tak třídy otevřeny budou, jen s nižším počtem žáků. Méně jich přijmou i další gymnázia v kraji.

Největší úbytek na odborných školách

Omezení počtu tříd na gymnáziích by naopak přivítali zástupci technického školství, které trápí nedostatek žáků. Podle krajského radního Petra Navrátila (ČSSD) klesl počet žáků středních škol v posledních pěti letech o 7600, nejvíce právě v odborném a učňovském školství. Nynější školní rok zahájilo v kraji 24 500 studentů středních škol, o 1700 méně než loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám