Hlavní obsah

Na trhu práce bude ještě hůře

Situace na trhu práce zůstává podle analytiků stále nepříznivá a bude se ještě zhoršovat. Ekonomika totiž podle nich není schopna vytvářet nová pracovní místa a navíc lze očekávat s koncem léta další příchod absolventů na trh práce a ukončení sezónních prací.

Foto: Profimedia.cz

Česká ekonomika není schopna generovat dostatek volných pracovních míst.

Článek

Koncem roku by mohla podle odhadů nezaměstnanost činit i více než osm procent.

Absolventi se zařadili mezi nezaměstnané

Nezaměstnanost v Česku se v červenci zvýšila na 7,5 procenta z červnových 7,3 procenta. Důvodem byl především příchod absolventů škol na úřady práce.

"Nezbývá než znovu konstatovat, že situace na pracovním trhu v ČR není příznivá. Česká ekonomika není schopna generovat dostatek volných pracovních míst. Pokles míry nezaměstnanosti v posledních měsících připadá plně na vrub sezonním faktorům," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zlepšení až napřesrok

Ve druhé polovině roku se bude podle něj nezaměstnanost dále zvyšovat a kulminovat bude na konci letošního a na začátku příštího roku. "Ke zlepšení situace na pracovním trhu nedojde dříve než v jarních měsících příštího roku," uvedl.

Na trhu práce tedy podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška trvá situace, kdy podniky sice moc nepropouštějí, ale tvorba nových míst je minimální.

"Pokud se v tomto ohledu nic zásadního nezmění, čeká nás během podzimu lehký růst podílu nezaměstnaných a na konci roku se tento podíl kvůli sezónním vlivům vyšplhá nad osm procent. Zlepšení napjaté situace na trhu práce se patrně nedostaví dřív než příští rok," uvedl.

Podniky nová místa nevytvářejí

I podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera by nezaměstnanost na konci roku měla nepatrně přesáhnout úroveň osmi procent. "Postupné nastartování hospodářského růstu by mělo vést ke stabilizaci situace na trhu práce a mírnému zlepšení v průběhu roku 2014," uvedl.

S koncem letních měsíců skončí i sezónní práce a na trh práce přijdou noví absolventi, kteří si užili poslední prázdniny, upozornil senior manažer v oddělení Poradenství při řízení lidských zdrojů společnosti PwC Libor Stodola.

"Do konce roku tak očekávám růst míry nezaměstnanosti. Podnik zatím nová místa nevytvářejí a podle mých očekávání nezačnou dříve než v průběhu příštího roku," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám