Hlavní obsah

Na přehlídce odborného školství se zájemci dozvědí o perspektivních povoláních

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si vybrat nejvhodnější studijní obor, jaká povolání mají největší šanci na trhu práce nebo jak se zorientovat v bohaté nabídce středních škol. S tím pomáhají návštěvníkům 21. ročníku přehlídky středního a vyššího odborného školství Schola Pragensis 2016 i zástupci Úřadu práce (ÚP ČR). Mottem ročníku je „Kde vystoupíš ty?“. Akci pořádá hlavní město od čtvrtka do soboty v Kongresovém centru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Schola Pragensis je určená žákům 8. a 9. tříd základních a speciálních škol, jejich rodičům, výchovným a kariérním poradcům, pedagogům i veřejnosti.

Jaké jsou šance pro získání práce

Zaměstnanci Informačního a poradenského střediska pro volbu a změnu povolání z Krajské pobočky ÚP ČR pro hl. m. Prahu se snaží zájemcům poradit nejen v rozhodování při výběru vhodného povolání a s orientací ve vzdělávací nabídce škol.

Vybraný obor by měl žáka nejen bavit, ale i vyhovovat jeho předpokladům, schopnostem a také by měl mít uplatnění na trhu práce.
Blanka Havlík, ÚP ČR

Návštěvníci se dozvědí, o jaké obory a profese mají zaměstnavatelé největší zájem a jaké jsou jejich šance na získání práce v případě konkrétního povolání. Pro lepší rozhodování jim může pomoci absolvování testu zájmové orientace.

„Vybraný obor by měl žáka nejen bavit, ale i vyhovovat jeho předpokladům, schopnostem a také by měl mít uplatnění na trhu práce. Jde o jeden z nejdůležitějších kroků v životě mladého člověka, a proto je třeba nebrat volbu vhodné školy či oboru na lehkou váhu,“ vyzdvihuje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR pro Prahu Blanka Havlík.

Ukázky tvorby školy

Schola Pragensis patří mezi hojně navštěvované akce. Mezi příchozími jsou nejen jednotliví budoucí středoškoláci, ale také celé třídy. Zájemci se dozví podrobnosti o přijímacích zkouškách, profilu absolventa zvoleného oboru či o nabídce mimoškolních aktivit. Účastní se přibližně 160 středních škol.

K vidění jsou rovněž ukázky řemesel, tanců, módní přehlídky oděvních škol. „Zkrátka činností, které charakterizují zaměření a jedinečnost jednotlivých vzdělávacích zařízení a které mohou mladým lidem pomoci při výběru vhodného oboru,“ shrnuje vedoucí Oddělení zprostředkování a poradenství z pobočky ÚP Věra Prokopová.

Hostem letošní výstavy je Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství a ekologie z jihočeských Vodňan. K vidění je také klání škol republikového finále odborné soutěže v oboru instalatér.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám