Hlavní obsah

Moderní životopis musí zaujmout

Právo, kil

Hledáte-li práci, pak jedním z prvních milníků na cestě k ní je sestavení vlastního životopisu. Mějte ale na paměti, že zaměstnavatelé se denně probírají záplavou dokumentů, takže základní podmínkou toho, aby si pozorně přečetli právě vaše kurikulum, je zaujmout.

Foto: Profimedia.cz

Nebojte se prodat svoje schopnosti a zkušenosti.

Článek

Ředitel personální agentury Colorbee Lubomír Husár z pracovního portálu Cliqjobs.com má pro uchazeče o zaměstnání několik užitečných doporučení, jak nepokazit výběrové řízení ještě dříve, než vůbec začalo.

Buďte konkrétní

„Dodržujte zásady strukturovaného životopisu a své pracovní zkušenosti uvádějte v bodech nebo krátkých větách. Dlouhá souvětí nebo souvislé texty mohou odrazovat od čtení a životopis se stává nezajímavým,“ zdůrazňuje Husár.

Zaměstnavatelé podle něj často dostávají do rukou životopisy, které neuvádějí nic konkrétního o dosavadní náplni vykonávané práce. Uchazeč shrne například pracovní pozici účetního lakonickou větou: administrativní činnost, vedení účetnictví.

„Mnohem lepší je při popisu dosavadní činnosti uvést: nastavení účetních procesů, zpracování finančních analýz či kompletní vedení účetnictví celého holdingu,“ radí Husár.

Vyvarujte se konfliktních slov

Ve svém životopisu se vyvarujte jakéhokoli negativního hodnocení svých předchozích zaměstnavatelů, kolegů nebo projektů. Nevhodné je i používání slov s negativním nebo konfliktním nádechem typu „odmítám, nechci, vyžaduji“.

„Neklaďte si ani zbytečné podmínky, které vás mohou již dopředu znevýhodnit – jako například požaduji home office, volnou pracovní dobu, benefity a podobně. Na to bude dostatek času při osobním setkání na pohovoru,“ varuje Husár.

Nelekejte se požadavků inzerátu

Odpovídáte-li na inzerát, pozorně si přečtěte požadavky zaměstnavatele na danou pozici. Nezalekněte se však toho, že nesplňujete všechny požadavky na 100 %. Inzeráty totiž popisují ideální profil uchazeče a firmy obvykle z nároků slevují.

Svůj životopis však přesto přizpůsobte požadavkům. „Pokud firma klade u dané pozice zásadní důraz na organizační schopnosti, popište konkrétně, jak jste tyto schopnosti ve svých předchozích zaměstnáních uplatňovali,“ radí Husár.

Důležitá je současnost

Kandidáti nezřídka posílají zaměstnavatelům životopisy, které začínají výčtem vzdělání, pokračují prvním zaměstnáním a teprve na samém konci uvedou, kam až se v průběhu své kariéry dostali.

„Při psaní životopisu proto začínejte praxí a současné zaměstnání uveďte hned na začátku. Nebojte se zmínit úspěchy, jichž jste dosáhli, a prodat svoje schopnosti a zkušenosti. Konec konců nepochválíte-li se sami, kdo vás pochválí? Pokud vás zaměstnavatel nezná, jedinou možností, jak si o vás udělá obrázek, je životopis a průvodní dopis, kterým se představíte,“ uzavírá svá doporučení Lubomír Husár z pracovního portálu Cliqjobs.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám